Az őszi búza tavaszi regenerációja a Galleko® készítményeivel

A tavaszi regeneráció jó stratégiájának kidolgozása az őszi búza és árpa esetében nagyon fontos. A Galleko® készítmények regenerációs hatása az egyike az öt alapvető funkciónak, amely a morforegulációt, stimulációt, stresszhatás-csökkentést, és minőségi paraméterek javítását foglalja magában.

A gyors regeneráció érdekében a legjobb választás a Galleko univerzál. Jelentősen rövidíti a regeneráció idejét, és segíti a növényt, hogy mielőbb a hozam növelésére fókuszáljon. Ezért érdemes mielőbb bevetni. Ideális együtt alkalmazni a gyökéren kívüli tápanyagellátással.

A Galleko univerzál alap alkotóeleme a szerves anyagok és azok sói, aminosavak, auxinok és azok vegyületei, tengeri alga kivonatok, stresszellenes anyagok, gondosan kiválasztott mikro- és makroelemek. Feladatuk biztosítani a készítmény lehető leggyorsabb hatását. Segít leküzdeni az adott akkut hiányt a növényben. Nem fedezi azonban a növény tápanyag-igényét az egész vegetációs időszak alatt. Ezért a Galleko univerzál nem alkalmas a tápanyag-utánpótlás helyettesítésére. A készítmények láthatóak szabad szemmel a földfelszín felett és alatt is az alkalmazást követő rövid időn belül (lásd a felv.).

Őszi búza, fajta: Rebell, Louny járás (CsK), fotó: 2018.4.30. Balra kontroll, jobbra Galleko univerzál 0,8 l/ha.

 

A szerves anyagoknak köszönhetően a kezelt őszi búza és árpa, hosszabb gyökérzettel és dúsabb hajszálgyökérzettel rendelkezik. Ez lehetővé teszi a jobb hozzáférést a tápanyaghoz, és a nedvességhez, valamint a talajban kevésbé mozgékony elemekhez. Kedvezőtlen idő esetén (szárazság, nagy melegek) segít megtartani a növényeknek a mellékhajtásokat. A kísérleti eredmények adatai (NPPC Piešťany, VŠS Malý Šariš, 2017-2018-as szezon) ezt alátámasztják (kontroll: 10,20 t/ha, Galleko univerzál: 10,43 t/ha, Galleko univerzál+Galleko zmáčadlo: 10,52 t/ha.). A kísérleti variánsok a Galleko készítményekkel kezelve világosan mutatják a produktív kalászok magasabb számát 1 m2-en (kontroll: 543, Galleko univerzál: 557, Galleko univerzál+Galleko zmáčadlo: 561,3).

Ez is az egyik faktor, amely hozzájárult a 230-320 kg/ha közötti hozamnövekedéshez. A közel 10 t/ha hozamszintet egyértelműen sikerként könyvelhetjük el. A Galleko univerzál nem csak a kísérleti állomásokon bizonyított tavaly, hanem a félüzemi kísérletekben is a mezőgazdasági vállalkozásoknál. Az egyik ilyen a Lnáře-i szövetkezet (CsK). A növény állapotát dokumentálja a vegetációs időszakban az alábbi felvétel.

Őszi búza, fajta: Pannonia NS, ZD Lnáře (Strakonice járás, CsK). Fotó: 2018.6.7. Balra kontroll, jobbra Galleko univerzál-al kezelt növény 0,7 l/ha (a termés-többlet 700 kg/ha a kontrollal szemben).

 

Az alacsonyabb termésszint ellenére (kontroll: 5,04 t/ha, kísérlet: 5,74 t/ha) a kezelt növény jobban meg tudta tartani a mellékhajtásokat. A Galleko univerzál 700 kg/ha-al növekedett, amelynek köszönhetően többszörösen megtérült a készítménybe fektetett összeg.

A növények számára nem csak a fő gyökér, hanem a hajszálgyökerek is fontosak. Ezekben történik ugyanis a citokininek szintézise, amelyek gyöngítik a fő kalász apikális dominanciát. Amint az látható az 1. és 2. sz. felvételeken, a kezelt variáns esetében a föld feletti rész dúsabb, több a mellékhajtás. A felvételeken nem látható, de a kísérletek alátámasztják, hogy a szárrész is erősebb és vastagabb, így sokkal ellenállóbb a betegségekkel, és az időjárási viszontagságokkal szemben is. Bizonyított volt az is (NPPC VÚRV Piešťany, Ing. Mária Sekerková, CSc., őszi búza: Madejka, 2016 -2017-es szezon) hogy jó hatással vannak az őszi búza egészségi állapotára a Galleko készítmények, hiszen ellenállóbbak voltak a rozsdával szemben (kontroll: 22%-os megbetegedés, Galleko 12%). Ez a hatás a készítmények összetételének (pl. ezüst tartalom), illetve az aminosavaknak köszönhető. Épp ezek a legjobb hordozók, és segítik az anyagok beépülését, amelyeket a Galleko készítményekkel együtt juttatunk ki a növényekre (pl. gombaölő szeres kezelés).

Ez a jelenség megmutatkozott más kísérleti állomásoknál is (pl. NPPC Piešťany, VŠS Malý Šariš) és más terményeknél is (repce, mák). Amennyiben tehát össze akarnánk foglalni a Galleko univerzál hozadékát, ez a gyorsabb regenerációban, a növény jobb minőségében, ellenállóságában, ezzel pedig a hozamnövekedésben is megnyilvánul.

A Galleko metodikája az őszi búzába tartalmazza a Galleko zmáčadlo készítményt is. A kalászba való gombaölő szerrel alkalmazható. Nagy mennyiségű aminosavat tartalmaz, amelyek jelentőségéről már beszéltünk. Az alkalmazás lényege, hogy hassunk a termés minőségére (nitrogén-tartalom, fehérje, stb.). A tengeri alga kivonatoknak, valamint a stressz-ellenes anyagoknak köszönhetően segíti az EMT megtartását nem kedvező időjárási feltételek mellett is (szárazság). Pozitívan befolyásolja a sejtek vízgazdálkodását. Ugyanakkor nedves időben segít megtartani a búza élelmiszeripari minőségét. Gátolja a N anyagok kimosódását. Mindkét készítmény bizonyított tavaly a Svojetín MSZ (CsK) félüzemi kísérleteiben. A készítmények alkalmazásának eredménye 500 kg/ha a kontrollal szemben. A befektetés tehát még az alacsonyabb felvásárlási árak esetében is megtérülő invesztíciónak számít.

Őszi búza, fajta: Tobak, ZD Svojetín (Rakovník járás, CsK), fotó: 2018.6.29. Balra kontroll, jobbra Galleko univerzál 0,6 l/ha (2018.5.3.), Galleko zmáčadlo 0,5 l/ha (2018.5.21.)

 

A lehető legjobb eredmények a teljes Galleko metodika alkalmazása során születtek. A terménnyel ugyanis már ősszel el kell kezdeni foglalkozni. Ez beigazolódott a tavalyi szezonban is az OSEVA PRO s.r.o. kisparcellás kísérletei során a 2017-2018-as szezonban. Az őszi és a tavaszi kezelés alkalmazása 590 kg/ha többletet hozott.

A Galleko® készítmények hatása a 2017-2018-as szezonban is bizonyított volt. Természetesen a végeleges eredmény több tényezőtől függ, de a szemmel látható eredmények ismeretében nyilvánvaló, hogy a Galleko® készítmények kiválóan működnek, gazdaságosabbá teszik a termelést.

Bővebb info: Telefon: 0911 44 44 78 E-mail: info@galleko.com

Galleko

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?