Szerényebb évet jósolnak a világ turizmusa számára

*

2018-ban 5,5 százalékkal nőtt világszerte a nemzetközi utazások száma és elérte az 1,4 milliárdot - adta hírül az IPK piackutató cég 60 országban végzett legfrissebb kutatásainak eredményeit a World Travel Monitorban.

Az adatokat, a globális turizmus legújabb trendjeit Európa egyik legnagyobb utazási vásárán, a berlini ITB-n mutatták be, amely tegnap kezdődött és vasárnapig tart - írja a Turizmusonline.hu magazin. 

A turizmus idén is a világ gazgasági növekedésének egyik motorja, amely tavaly 3,7 százalékkal bővült. Ehhez minden régió hozzájárult, egyebek között Európa és Észak-Amerika is, de a legnagyobb gyarapodást az ázsiai és dél-amerikai piacok nyújtották. 2019-re a világgazdaság és ezzel párhuzamosan a nemzetközi turizmus növekedésének lassulását prognosztizálja az IPK. Az elemző szerint a túlturistásodás (overtourism) egyre növekvő problémát jelent, az utasok sok helyen szembesülnek majd a zsúfoltság élményével.


2018-ban a legnagyobb ütemben fejlődő régióként Ázsia 7 százalékos növekedést produkált a nemzetközi utazások számában. Őt követte Latin-Amerika 6 százalékkal és 5-5 százalékkal Európa és Észak-Amerika álltak a dobogó hamadik helyén. A fogadóterületek versenyében ugyancsak Ázsia állt az első helyen 6 százalékos bővüléssel Európával osztva meg a dobogó csúcsát. Észak- és Dél-Amerika csak 3 százalékos bővülést realizált a nemzetközi beutazó forgalomban. Az úti célok tekintetében Spanyolország okozta a legnagyobb meglepetést, az utóbbi időben dübörgő dél-európai államban tavaly stagnált a nemzetközi turistaérkezések száma. Törökországban ennek a fordítottja történt: a közelmúltban a turisták által hanyagolt országba 8,5 millióan jöttek többen 2018-ban mint az azt megelőző évben.

A szabadidős utak idén is meghaladták az üzleti utak mértékét, mivel a hagyományos business trip-ek műfaja egy ideje már leszállóágban van. Ugyanakkor a konferencia és rendezvényturizmus továbbra is fejlődik. Megfigyelhető, hogy kis mértékben, de globálisan nő a nemzetközi utasok tartózkodási ideje, akárcsak a költésük és ez tavaly 8 százalékkal növelte a nemzetközi turizmusból származó bevételeket.

Az IPK International már második éve igyekszik feltérképezni, hogy hogyan érinti a nemzetközi utasokat az overtourism jelensége. Legutóbbi megállapításuk szerint minden 10. utas szenved a túlzsúfoltság és az ezzel járó következmények miatt, ami 30 százalékos növekedést jelent az elmúlt 12 hónapban. A problémával leginkább sújtott helyszínek: Peking, Mexikóváros, Velence, Amszterdam, Isztambul és Firenze. Az ázsiaiak különösen érzékenyek erre, sokkal inkább mint az európaiak, és az is érdekes tény, hogy a fiatalabbakat jobban zavarja a tömegnyomor a népszerű turistacélpontokban mint az idősebbeket.

2018-ban a nemzetközi utazók 38 százaléka mondta azt, hogy a politikai instabilitás és a terrorfenyegetettség befolyásolja 2019-es utazási terveit. Az idei évre 4 százalékos növekedést jósol az IPK a világ turizmusa számára. Ázsiának ennél valamivel többet, 6 százalékot, a két amerikai kontinensnek 5, Európának pedig csak 3 százalékot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?