Zöld tárca: Növekszik az európai uniós alapok felhasználásának aránya

Pozsony |

A környezetvédelmi minisztérium sikeresen teljesíti az uniós alapok felhasználása terén rá háruló feladatokat. A Környezeti Minőség Operatív Program (OP KŽP) keretében 2014 és 2020 közötti időszakban 49 felhívást tett közzé több mint 3 milliárd eurós összegre - írja a tárca sajtóközleményében.

Eddig 1291 szerződés köttetett meg 1,58 milliárd euró értékben, ami a rendelkezésre álló források több mint fele. A tárca folyamatosan a környezet és az emberek életminőségének javítását célzó tervek támogatásán dolgozik, újabb pályázati felhívások formájában.

„Az uniós alapok hatékony és átlátható felhasználása segít kiegyenlíteni a Szlovákia régiói, illetve a fejlett európai államok közötti különbségeket. Mindannyian megérdemeljük, hogy tisztább levegőt lélegezhessünk, biztonságos ivóvízhez juthassunk, és hulladék nélküli természet is megillet minket. Jó minőségű pályázatok és azok sikeres megvalósítása segít nekünk ezen feladatok végrehajtsában“ – mondta Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

A mai napig az operatív program keretében 190 projekt már lezárult, miközben további 1101 terv megvalósítása van folyamatban. Eddig 505,684 millió eurós forrást használtunk fel, ebből 330,294 milliót a Kohéziós Alapból, 175,393 milliót pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Ez azt jelenti, hogy a tárca teljes mértékben felhasználta azt a közel 443 millió eurós keretet, amely a 2014-2015-ös években állt rendelkézésére és 3 éven belül, azaz 2018-ig ki kellett meríteni.

Különösen a Kohéziós Alap forrásainak felhasználása halad jó ütemben. Ebből az alapból főleg a környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésére irányuló projektek támogatásra van lehetőség, az erre vonatkozó felhívásokat közvetlenül a környezetvédelmi minisztérium írja ki. A projektumok végrahajtását a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség, mint közvetítő hatóság felügyeli. Ennek eredményeképpen már megkezdődött a Kohéziós Alap 2016-os évre rendelkezésre álló költségvetési előirányzatok felhasználása.

Ebben az évben további pályázatok kiírása van tervben. Elsősorban az energiahatékonyság javítására, hatékonyabb hőellátó rendszerek fejlesztésére, valamint a hulladékgazdálkodásra fognak összpontosítani. A tárca idén tervezi  az operatív program felülvizsgálatát is, mely keretében támogatást kíván nyújtani a háztartásoknak az elavult kazánok cseréjére. Ezt a felülvizsgálatot az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia.

Az oparatív programmal kapcsolatos további informciók elérhetők  a  www.op-kzp.sk weboldalon.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?