A zöldszervezeteknek kétségei vannak a zöldtárcán belüli változások felől

Tomáš Taraba

A környezetvédelmi civil szervezeteknek kétségei vannak a környezetvédelmi tárcán belüli változásokkal és más minisztériumok eljárásaival kapcsolatban. A kormány olyan törvényeket terjeszt elő, amelyek veszélyeztetik a környezetvédelmi rendszer működését. Szerintük riasztóan magas a személycserék száma – tájékoztatott Lucia Szabová, a Klímakoalíció koordinátora a kabinet első száz napjának értékelésével kapcsolatban.

„A kormány fokozatosan olyan törvényeket terjeszt elő, amelyek nagy hatással vannak a környezetvédelemre. A törvényeket gyorsított eljárásban tárgyalják, bárminemű szakmai egyeztetés nélkül, és a kormány törvényalkotási tervezetén kívül” – közölték a környezetvédelmi szervezetek. Példaként a Büntető törvénykönyvet említették, amely csökkenti a környezeti bűncselekményekkel kapcsolatos felelősségrevonás mértékét, illetve a stratégiai jellegű beruházásokról szóló törvényt is példaként hozták fel.

A környezetvédelmi szervezeteknek a környezetvédelmi hatástanulmányok (EIA) végzését érintő törvénymódosítással kapcsolatban is kétségeik vannak. „Az építési jogszabályokkal kapcsolatos káosz után ez olyan átláthatatlan helyzetet teremt, amely az Európai Unió (EU) pénzeszközeinek felhasználását is veszélyeztetheti, és végső soron az átlagemberek jobb életének elszalasztott esélyét eredményezi” – állapították meg.

Szabová szerint Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter úgy viselkedik, mintha gazdasági miniszter lenne. „A koalíció politikusai nem értik, milyen komoly feladatok teljesítése vár ránk a gazdaság társadalmilag is érzékeny zöld átalakítása során. Klímatörvény nem lesz belátható időn belül, a megújuló energiaforrásokhoz való hozzáállás ellentmondásos, és Szlovákia szerepének megkérdőjelezése az EU közös klímavédelmi erőfeszítéseiben egyáltalán nem előremutató” – mondta Szabová.

A szervezetek abban is problémát látnak, hogy néhány kivételtől eltekintve, a vezető pozíciókat a pártok jelöltjei foglalták el. „Sokszor alulképzett emberekről van szó, akik nem rendelkeznek vezetői tapasztalattal, továbbá gyakorlattal sem a környezetvédelem területén. A korábbi tevékenységük kétségeket vet fel az elfoglalt pozíciójukban a pártatlanságuk kapcsán, illetve a természetvédelmi érdekek megvédésére vonatkozólag” - állítják. Ez a személyzeti politika veszélybe sodorhatja a tárca legfontosabb intézményeinek működőképességét.

Különleges célként határozták meg a civil szervezetekkel folytatott harcot. „Azok a politikusok, akik a civil szervezetek képviselőit és a független szakértőket piócáknak és ökoterroristáknak nevezik, gyűlöletet szítanak a társadalomban, melynek következményei már most is láthatóak” – jegyezte meg Ondrej Kameniar ökológus, a My sme les kezdeményezés munkatársa. Hozzátette: a nonprofit szervezetek szakértői már régóta helyettesítik az államot a nyilvánosság bevonásában, a szakértői dokumentumok kidolgozásában, a minisztériumok összekapcsolásában és a politikusok ellenőrzésében, ráadásul ezt többnyire ingyen teszik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?