Érsekújvárban lesz az ország második ökológiai temetőligete

ökológiai temetőliget
Érsekújvár |

Bővítik a temetkezési szolgáltatásokat a városi Szent József Temetőben. Holnap 14 órakor megnyitják az ország második környezetbarát urnaligetét, ehhez hasonló eddig csak Zólyomban volt.  

Az érsekújvári Szent József Temetőben a sírkert mögött urnafalak vannak, a hozzátartozók eddig itt helyezhették el a hamvakat. Az új, holnap nyíló urnaligetben gyepszőnyeg van, padokkal és egy kis tóval, ahol a hozzátartozók környezetbarát, lebomló mécseseket gyújthatnak. A természetbarát gyertyák méhviaszból, szójababból, kókuszból készülnek. A földbe helyezhető urnák is lebomló, a környezetet nem szennyező anyagból lesznek. A gyászoló család növényeket is ültethet a ligetbe. A Szent József Temetőben 1200 négyzetméter területen több mint nyolcvan fát és másfajta növényt ültettek ki. A családtagoknak nem lesz gondjuk, további kiadásuk a sírhely gondozásával kapcsolatban. A hamvak széthintéséért nem kell külön illetéket fizetni, a szertartás lebonyolítása húsz euróba kerül. Szalmából, falevelekből vagy ágakból készült, természetbarát, komposztálható díszeket hozhatnak az emlékezők. Ezen a helyen nem lehet műanyag mécseseket gyújtani, sem műanyagból készült koszorúkat elhelyezni.

Augusztusban módosították a járási székhelyen a temetkezésről szóló városi rendeletet. Az indoklásban utalás volt arra is, hogy a Vatikán újraszabályozta a hamvasztást. A katolikus egyház korábban a temetést látta az egyetlen helyes temetkezési módnak, majd 1963-tól engedélyezte a hamvasztást. A szentszék 2016-os új szabálya értelmében gondoskodni kell a hamvak megfelelő megőrzéséről.  Az egyház nem javasolja a hamvak szétszórását, szétosztását, illetve otthon tárolását. Kizárólag azt tartják megfelelő megoldásnak, ha a temetőben helyezik el a hamvakat.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?