Egyre szorosabb a magyar családok és a Czuczor Gergely Alapiskola közti kötelék

Érsekújvár, Csemadok-székház
Érsekújvár |

E hét elején csaknem ötven, ősztől iskolaköteles gyermek számára választották a szülők a Czuczor Gergely Alapiskolát. Múlt pénteken családi délutánra, a Kuttyomfitty társulat meseelőadására és kézműves foglalkozásra várták a magyar családokat a Csemadok-székházba. A Czuczor Gergely Alapiskola iskolahívogató záróprogramja a Rákóczi Szövetséggel és a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetével közösen valósult meg. Ősszel ismét két párhuzamos osztályt nyithatnak a járási székhely magyar alapiskolájában. 

Javarészt érsekújváriak

„A két nap folyamán 49 ősztől iskolaköteles gyermeket írattak be az iskolánkba, ebből 9 leendő tanuló számára kértek halasztást. Az érsekújvári Blaho Pál utcai óvodából 18, a Cirill-Metód utcai óvodából 8 magyar óvodás érkezett. Két leendő elsősünk lesz a Montessori Rainbow magánóvodából, egy gyermek az erdei óvodából és egy a Napocska óvodából érkezett. A körzetünkbe tartozó Andódról 6, Kamocsáról 1 elsős tanulónk lesz. A térségbeli településekről is jöttek hozzánk beíratkozni. Zsitvabesenyőről 1, Udvardról 3, Szímőről 1, Naszvadról 2, valamint a komáromi járásbeli Ógyalláról 1 és Bajcsról 3 leendő tanulónk lesz” – tájékoztatott Salgó Gabriella az iskola alsó tagozatának igazgatóhelyettese, aki a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Érsekújvári Területi Választmányának elnökeként aktívan kivette részét szakmai napok és a beíratási program szervezésében. A Czuczor Gergely Alapiskolában jelenleg 47 elsősük van két párhuzamos osztályban, és a tanév végén 43 végzőstől búcsúznak. Priskin Zoltán iskolaigazgató elégedett a beíratási eredményekkel. Még 2019. júliusában vette át Klein Ottokártól, Érsekújvár polgármesterétől az augusztus 1-jétől érvényes kinevezési dekrétumot és az iskola pedagógusaival összefogva folytatta az iskolahívogató programok szervezését. Az alsó tagozaton tanulók mintegy húsz, a felső tagozaton lévőknek hozzávetőlegesen a harminc százaléka beutazó. Egy, a beiktatását követően készített interjúban Priskin Zoltán egy különös hasonlattal élt: „Aki más nyelvű iskolába íratja be gyerekét az úgy tesz, mint aki egy száz méteres futópálya rajtvonalán legalább tíz méterrel hátrébb állítja őt”. A mostani beíratások kapcsán az iskolaigazgató elmondta, az idén beíratott gyerekek közül 30 érsekújvári. A Czuczor Gergely Alapiskolát jelenleg 406 tanuló látogatja, a felső tagozatra is érkeznek tanév elején tanulók a térségbeli kisiskolákból. Az intézményben negyven speciális nevelési igényű gyermekkel foglalkoznak. Nagy hangsúlyt helyeznek továbbá a tehetséggondozásra, ismeretterjesztő iskolai programokra, az intézmény korszerű felszereltségére, illetve a folyamatos fejlesztésre. 

Folyamatos kapcsolattartás

Rendkívül fontosnak tartom, hogy a magyar családokkal szoros kapcsolata legyen az iskolának, ami már az intézményünkben rendszeresen zajló Ringató foglalkozásoknak köszönhetően is megvalósul. Már a cseperedő gyermekekkel ellátogatnak a szülők az iskolába, és évek óta hatékonyan együttműködünk a város két önkormányzati magyar és szlovák nevelési nyelvű óvodájával is” – egészítette ki az elmondottakat Priskin Zoltán. Elismeréssel szólt a Czuczor Gergely Alapiskola pedagógusairól, nevelőiről, akik az iskolaköteles gyermekeket, szüleiket, de még a nagyszülőket is megszólították az idei iskolahívogató programsorozattal. Már tavaly ősztől zajlottak a Játsszunk együtt! iskolaváró rendezvények, ilyen volt novemberban a Sün Balázs mesés bábelőadás, amikor a nagycsoportos óvodások őszi témájú népi gyerekjátékokkal ismerkedtek. A szülőknek Dobay Beáta egyetemi docens a mozgás fontosságáról tartott ismeretterjesztő előadást. December elején a 2. suliváró foglalkozáson karácsonyi alkotásokat készítettek a leendő alapiskolások és angol nyelvű játékos foglalkozáson vettek részt. A szülőknek Darida Szilvia speciális pedagógus tartott előadást, nyújtott tanácsokat az iskolaérettséggel kapcsolatban. Decemberben tartották a 15. Mesefesztivált az önkormányzat és a XXI. század Gyermekéért Polgári Társulás jóvoltából, Juhász Zsuzsa főnevelő szervezésében, amelyen érsekújvári és régióbeli óvodások vettek részt. A beíratási programsorozat harmadik, Farsangoló találkozóján a betűk világába nyertek betekintést a gyerekek. A szülőknek Kása Ildikó pedagógus, gyógypedagógus és Perleczky Annamária logopédus, a Meliorat Fejlesztő Központ munkatársai tartottak előadást. A negyedik találkozón Bohák Szandra gyermekpszichológus, szülő-csecsemő kapcsolati konzulens volt a vendégelőadójuk. A gyerekeket Játsszunk szlovákul! és a Barangolás számországban játékos foglalkozásra várták. A Húsvétoló programon a leendő elsősök már otthonosan mozogtak a magyar alapiskola épületében, közvetlenebbek voltak a foglalkozásokat vezető pedagógusokkal. Danczi Mónika, a Ringató foglalkozások állandó vezetője tartott előadást a szülőknek a láthatatlan értékekről a nevelésben. Az érsekújvári alapiskola pedagógus közössége vallja, hogy a szülőkkel, a leendő tanulókkal való kapcsolattartás nem csak néhány hónappal a beíratások előtt kezdődik. Sok közös élményre van szükségük a gyerekekkel, hogy már most otthon érezzék magukat a családias intézményben. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?