Már csak a Híd tart ki Lajčák mellett

lajčák cséfalvay
Pozsony |

Nem talált sok szövetségest Miroslav Lajčák külügyminiszter a parlament külügyi bizottságának ülésén sem. A testület elutasította az ENSZ migrációs csomagját. Lajčák megismételte, lemond, ha a parlament is elutasítja a dokumentumot. 

Másfél óráig tartott a bizottság ülése tegnap, a jelenlevők közül csak Cséfalvay Katalin (Híd), a testület elnöke állt ki Lajčákmellett. A külügyminiszter még az ENSZ közgyűlésének elnökeként vett részt a migrációs csomag kidolgozásában, a dokumentumot nemcsak a Smer és az SNS, hanem az ellenzéki SaS is elutasítja. Lajčák viszont külpolitikai tevékenysége egyik prioritásának tartja a dokumentumot, ezért ha a parlament lesöpri, kész lemondani. Egyre valószínűbb, hogy erre valóban sor kerül, a külügyi bizottság ugyanis tegnap olyan határozatot fogadott el, amelyben nem ajánlja a parlamentnek a migrációs csomag elfogadását. Cséfalvay Katalin az ülés után meglepőnek nevezte, hogy Lajčák ebben a kérdésben még saját pártjának támogatását sem élvezi, véleménye szerint a politikusok többsége ezt a témát populista módon a lakosság ijesztgetésére használja fel. 

Lajčák az ülésen megismételte, nem érti, miért rettegnek a politikusok ennyire a migrációs csomagtól, amely semmilyen kötelező érvényű rendeletet nem tartalmaz. „Ez nem szentírás, nem a tízparancsolat” – mondta Lajčák. Szerinte semmi nincs a tervezetben, ami elfogadhatatlan lenne számunkra, a dokumentum szövegének jelenlegi változata is egy kompromisszum eredménye, amelyetráadásulSzlovákiakorábbanmár véleményezett. A parlament a jövő héten kezdődő ülésen szavaz a csomagról.

Továbbra is kész lemondani Miroslav Lajčák külügyminiszter (Smer), ha a parlament nem fogadja el az ENSZ migrációs csomagját, melynek kidolgozásán jómaga is részt vett. Végleges döntését jövő héten fogja bejelenteni a parlament szavazása után. 

A parlament külügyi bizottsága is elutasította tegnap a migrációs csomagot, nem ajánlotta a parlamentnek a dokumentum elfogadását. A testület határozatába viszont nem került be az SNS javaslata arról, hogy Szlovákiát senki se képviselje az ENSZ marrákesi ülésén decemberben, ahol újra tárgyalnak majd a csomagról. A dokumentumot végleg az ENSZ várhatóan csak a jövő szeptemberben esedékes ülésen fogja elfogadni. Mindezek előtt még a szlovák parlament is szavazni fog róla. 
A dokumentumot jelenleg az SNS, a Smer, de például az ellenzéki SaS és a Sme rodina sem támogatja, így nagy valószínűséggel nem fognak rábólintani a parlamentben. „Ez a vita nem rólam szól, hanem arról, milyen Szlovákiát akarunk. Nekem van egy vízióm arról, milyen Szlovákiát szeretnék képviselni. Ha valaki a xenofóbia és az intolerancia útját válassza, annak más külügyminisztert kell majd keresnie” – nyilatkozta a külügyi bizottság tegnapi ülése után Lajčák. 

A Híd a kérdésben a konstruktív tárgyalásokat támogatja. „Egy világméretű probléma sem oldható meg anélkül, hogy nemzetközi szinten tárgyaljunk róla és próbáljunk konszenzusra jutni. A Párizsi Megállapodásnál tapasztaltam ezt, hiszen az éghajlatváltozás is a migrációhoz hasonló globális probléma. Ezért ne használjuk a témát belpolitikai csatározásokra, ne dugjuk homokba a fejünket, ehelyett az ENSZ szintjén tárgyaljunk a kérdésről, ahol fejlett államként kifejthetjük fenntartásainkat a migrációs paktummal kapcsolatban” – nyilatkozta Sólymos László, a párt környezetvédelmi minisztere. (dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?