Közélet

Jóváhagyták az SNS javaslatát, a kormánynak el kellene vetnie az ENSZ-paktumot

Pozsony | A kormánynak elutasító állásfoglalást kellene elfogadnia a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodással összefüggésben. Ezt az SNS képviselői által kidolgozott határozat tartalmazza, melyet szerdán jóváhagyott a parlament külügyi bizottsága. A képviselők az elfogadott dokumentumot a soron következő parlamenti ülésen is megvitatják. Az ajánlás jellegű határozatban arról nem írnak, hogy Szlovákiának nem kellene részt vennie a marrákesi konferencián.
TASR

2018. november 21. 16:21

Frissítve

Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter azt javasolta a bizottsági ülésen, hogy Szlovákia vegyen részt a konferencián, és egy magyarázó nyilatkozatban világítson rá, hogyan értelmezi a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodást. Szerinte ugyanis annak nincs értelme, hogy csak itthon beszéljenek a paktum elleni kifogásokról, inkább úgy kellene véleményt nyilvánítani, hogy az a konferencia hivatalos jegyzőkönyvébe is bekerüljön. „Ha nem az asztalnál ülsz, az étlapra kerülsz” – tette hozzá.

A tárcavezető szerint a szlovák küldöttségnek Marrákesben egyértelműen le kellene szögeznie, hogy a paktumba foglalt intézkedéseket csupán javaslatoknak tekinti, és Szlovákia önállóan akar dönteni arról, hogy melyeket hajtja végre. „A SZK mindig is fenn fogja tartani magának a jogot, hogy önállóan szabályozza a migrációt. A keretszerződés semmire sem kötelezi Szlovákiát. A nemzeti interpretációt belefoglalják majd a konferencia hivatalos dokumentációjába. Ez a későbbiekben hivatkozási alapként szolgálna, amennyiben jogi vagy politikai jellegű kétségek merülnének fel a szlovák állásponttal kapcsolatban” – fejtette ki Lajčák.

A külügyminiszter javaslatát támogatta Katarína Cséfalvayová (Most-Híd), a külügyi bizottság elnöke. „Úgy vélem, a megoldás, melyet a miniszter felkínált a kormánynak, a legjobb, amit tehetünk” – állapította meg. Jaroslav Paška (SNS) alelnök nem értett egyet vele. Rámutatott: éppen a migráció célországai határolódnak el a paktumtól. „Ez legalábbis azt jelzi, hogy valami nincs rendben” – jegyezte meg. Más országok elutasító magatartásával példálóztak az SaS, a Smer-SD és az ĽSNS képviselői is. Többen azt vetették a miniszter szemére, hogy a paktum kidolgozása idején nem kommunikált velük. Lajčák szerint ugyanakkor a képviselőknek kellett volna érdeklődniük. „Ha csak ma hívtak meg, ne vessék a szememre, hogy későn jöttem” – jelentette ki, hozzáfűzve: a megállapodás szövegét korábban már közzétették az ENSZ honlapján.

 

2018. november 21. 07:54

Lajčáknál betelt a pohár

Ľuboš Blaha (Smer-SD) képviselő úgy véli, ha Szlovákia nem egyedüliként fogja elutasítani a dokumentumot, amely nem kötelező érvényű, akkor egyedül a nemzetközi reputáció van veszélyben. Ő személy szerint azonban a reputációnál előbbre valónak tartja, hogy tolmácsolják az állampolgárok véleményét, akik szerinte tartanak ettől a megállapodástól. „Nem a nemzetközi reputációról, hanem Szlovákia hitelességéről van szó. Vagy hiszünk a multilateralizmusban, vagy nem. Azt akarom, hogy Szlovákia a történelem jó oldalán álljon. Ez pedig ott van, ahol a multilateralizmus és a szabályok” – reagált Lajčák.

A képviselők az elfogadott határozatban azt kérik a kormánytól, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy Szlovákia ne fogadja el a paktumot a marrákesi találkozón. Lajčák szerint azonban erre nincs lehetőség, mivel a globális keretszerződést szavazás nélkül, konszenzus alapján fogják elfogadni, mint a kormányközi konferencia záródokumentumát. „A résztvevő küldöttségek tagjai semmit sem fognak aláírni. A dokumentumot mindenképpen elfogadják, mert azt a tagállamok túlnyomó többsége támogatja” – tette hozzá.

2016 szeptemberében 193 ENSZ-tagállam egyezett meg egy migrációs megállapodás elfogadásáról. A dokumentum szövegén 2017 áprilisában kezdtek el dolgozni. A 34 oldalas egyezmény célja, hogy segítsen jobban kezelni a migrációs folyamatokat, és megerősítse a migránsok jogait. A megállapodás hangsúlyozza az egyes országok szuverenitásának érinthetetlenségét, és azt, hogy joguk van önálló migrációs politikát folytatni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

A köztévéhez vonult több ezer tüntető, a rendőrség ismét könnygázt vetett be

Az MTVA székházában éjszakázott 13 ellenzéki képviselő

Lesz-e csúcsrangadó a BL-ben?

Borostyánba zárt százmillió éves madártollat találtak

A szlovák országgyűlés megválasztása

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz nagy szabású orosz támadás Ukrajna ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?