Nem kerül menekülttáborba Gruevszki

Nikola Gruevszki

A magyar Miniszterelnökség tegnap megerősítette, hogy valóban Magyarországon tartózkodik, és menedékjogot kért a volt macedón miniszterelnök. 

A magyar kormányban senki nem tud semmit Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnökről, aki saját bevallása szerint Budapestre jött azért, hogy politikai menedékjogot kérjen a hazájában őt ért „halálos fenyegetések” miatt, miközben Gruevszki, aki Orbán Viktor személyes jó barátja, szabadon sétálgat Budapesten – nagyjából ez lehet a tanulsága a nemzetközi botrányt kiváltó ügy legfrissebb összefoglalója egy szappanopera ajánlójának stílusában. 

Központi ukáz 

A magyar kormány egyelőre hallgatással szeretné elkerülni a nagyobb botrányt, de ez már aligha sikerülhet, miután Macedóniában is komoly belpolitikai ügy lett Gruevszki szökéséből. Az ügy miatt már bekérették a macedón belügyminisztériumba Dux László szkopjei magyar nagykövetet, és a büntetőeljárás két másik vádlottját rögtön előzetes letartóztatásba helyezték, arra hivatkozva, hogy ha a volt kormányfő el tudott szökni, akkor ennek veszélye esetükben is fennáll. A magyar külügyminisztérium egyelőre egy központi kormányzati kommunikációs ukázt küldött szét az érintett kormánytisztviselőknek, diplomatáknak, amiben arra utasítanak, Gruevszkivel kapcsolatban csak annyit szabad mondani, hogy „nem ismerem az ügy részleteit”. Ez azonban nem lesz elég várhatóan, az ügy ugyanis túlnőni látszik ezen a szinten. A Népszava szerdán arról írt, David B. Cornstein, az USA budapesti nagykövete 45 perces megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külügyminiszterrel, és bár a napirend hivatalosan nem Gruevszki ügye volt, de minden bizonnyal ez is szóba került, miután – mint a 444.hu megírta – a nyíltan oroszbarát exminiszterelnök körüli macedón belpolitikai csatározásoknak geopolitikai vetülete is van, hiszen Macedónia lehetséges NATO- és EU-integrációja az USA szempontjából is fontos. 

Útlevél nélkül 

Az ügy kulcselemei azonban továbbra sem tisztázottak teljesen. A legfontosabb kérdés, hogy Nikola Gruevszki hogyan jutott Magyarország területére. A macedón belügyminiszter szerint a büntetőeljárás során bevonták az útlevelét, a Magyar Narancs azonban arról írt korábban, hogy Gruevszki kérvényezte, hogy adják ki neki újra – többek között arra hivatkozva, hogy csak ennek birtokában tudná elfogadni Orbán Viktor invitálását Budapestre. 

Jelenleg mégis az tűnik valószínűbbnek, hogy Gruevszki érvényes úti okmányok nélkül került valahogy Magyarországra, ebben az esetben viszont

az érvényes magyar jogszabályok szerint vagy egy a szerb határon lévő tranzitzónában, vagy menekültügyi őrizetben kellene menekültügyi kérelme elbírálására várnia.

Erre egyébként 30 napja van a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak (BÁH), de sürgősséggel is lefolytathatják az eljárást 15 nap alatt. A határozatot Gruevszki elvileg bíróságon támadhatja meg. Útlevél nélkül azonban semmiképpen nem tudott volna magyar területre lépni, vagy a repülőtéren, vagy valamelyik közúti határátkelőn mindenképpen fel kellett volna tartóztatniuk a magyar határőrizeti szerveknek a volt kormányfőt. 

Menedékjogot kért 

A magyar Miniszterelnökség tegnapi tájékoztatása szerint Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz. Az MTI-nek azt írták: a magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki – tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) budapesti központjában tartsák. Azt nem árulták el, hogy hogyan jutott a volt macedón miniszterelnök Budapestre. Mint írták: Magyarország partnere az államközi kapcsolatokban a mindenkori macedón kormány, ezért semmilyen formában nem kívánnak szuverén országok belügyeibe beavatkozni. A menekültügyi eljárás további részleteiről az eljárás lezárásáig további tájékoztatást nem adnak. Arról nem beszéltek, hogy eleget tesznek-e Macedónia kiadatási kérelmének. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?