2021-ig lehet óraátállítás

óra óraátállítás
Pozsony |

Nehezen tudnak megegyezni a tagállamok, hogy a nyári vagy a téli időt válasszák-e.

Egyre biztosabb, hogy jövőre nem fogják eltörölni a nyári és a téli idő váltakozását. Az uniós tagállamok képviselői először tárgyaltak közösen az óraátállításról, ám gyakorlatilag semmiben sem tudtak megegyezni. Ausztria azt javasolja, hogy az Európai Bizottság 2019-ről tolja ki 2021-re a szezonális óraátállítás eltörlését. 

Hétfőn, egy nappal azután egyeztettek Grazban az uniós közlekedési miniszterek az óraátállítás eltörléséről, hogy az Európai Unió átállt a téli időszámításra. Norbert Hofer osztrák közlekedési miniszter a tárgyalás után elismerte, hogy a tagállamoknak nagyon eltérő a véleményük az átállításról. Nemcsak abban nem tudnak megegyezni, hogy a téli vagy a nyári idő legyen eltörölve, hanem abban sincsenek egységes véleményen, hogy szükséges-e egyáltalán az óraátállítás eltörlése. 

Több idő kell 

Hofer szerint az unió tagállamainak több időre van szüksége az egyeztetésekre, ezért Ausztria mint az EU soros elnöki országa felszólította az Európai Bizottságot, hogy csak 2021-től törölje az óraátállítást. Bécs arra is figyelmeztetett, hogy az átállítás számos ágazatnak nehézséget okozhat, például a légitársaságok nem tudnának fél év alatt átállni az egységes időre, a menetrendek és különböző rendszerek módosításához több mint egy évre van szükségük a társaságoknak. A gyors átállás gondot okozhat a számítógépes rendszereknek is. Gyakorlatilag mindent, ami számítógépet használ, frissíteni fog kelleni, ugyanis jelenleg a gépek a nyári-téli óraátállítási táblázatokkal dolgoznak. 

Kapcsolódó cikkünk

Eltérő vélemények 

Szlovákia eddigi egyetlen, óraátállítással kapcsolatos dokumentumában, amelyet a munkaügyi minisztérium dolgozott ki, a téli időszámítás megtartását javasolja. A tárcavezető, Ján Richter fontosnak tartja a szomszédos országokkal való egyeztetést, Szlovákia ugyanis szerinte ugyanolyan időt fog akarni, mint a lengyelek, a magyarok, a csehek és az osztrákok. A gond csak azzal van, hogy míg a lengyelek és a csehek többsége téli időt részesítené előnyben, addig Ausztria nyári időt akarna, Magyarország pedig nem akarja eltörölni a szezonális óraátállítást. 

Három időzóna 

Jelenleg az Európai Unió területén három időzóna van. A legtöbb tagállam a közép-európai időzóna része, Portugália és Nagy-Britannia viszont a nyugat-európai időzónába tartozik, így ott egy órával kevesebb van, Görögország vagy Románia pedig a kelet-európai időzóna része, így ott hozzánk képest egy órával több van. (dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?