Az autók számához képest túl sok az áldozat

<p>Pozsony. Fejlett országokban az autók számához viszonyítva lényegesen kevesebb ember hal meg közúti balesetek során, mint nálunk. Erre a következtetésre jutott a napokban közzétett felmérésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

„Tavaly, hála annak, hogy több rendőr volt az utakon, s a mentők is az átlagosnál gyorsabban kiértek a balesetekhez, a baleseti statisztika terén teljesítettük azt a célkitűzést, amelyet az Európai Unió még 2002-ben fogalmazott meg” – közölte januárban Robert Kaliňák belügyminiszter.

A politikusok és rendőrök körében az elmúlt években rendkívül közkedveltté váltak a baleseti statisztikák, hiszen évekre visszamenőleg nem ért el az ország ezen a téren ilyen jó eredményeket. Tény, hogy az utak sokkal biztonságosabbak most, mint mondjuk 2-3 évvel ezelőtt. A fejlett országokkal való összehasonlításból viszont kiderül, hogy a helyzet közel sem olyan rózsás.

Csak Magyarország rosszabb

Ha a halálesetek számát egymillió gépjárműre vetítenénk ki, akkor kiderülne, hogy Szlovákiánál csak négy ország ért el rosszabb eredményt, az EU–tagállamok közül csak Magyarország teljesített nálunk rosszabbul. 2010-ben egymillió gépjárműre kivetítve Szlovákiában 178 ember halt meg, az OECD átlaga 115.

A szlovák rendőrségi statisztika valamivel kedvezőbb, ugyanis más adatok alapján számolják ki. Az OECD például azokat az áldozatokat is beleszámítja a statisztikákba, amelyek a baleset során szenvedett sérüléseikbe 30 nappal később haltak bele. A szlovák rendőrség csak a balesettől számított 24 órában történt haláleseteket számolja.

Félreveztő lenne

a felmérés?

A szlovák hatóságok ugyanakkor megkérdőjelezik az OECD felmérését, mondván: a gépkocsik száma nem lehet mérvadó, mivel a felmérésben a szlovákiainál sokkal erősebb gazdasággal és több gépjárművel rendelkező országok is szerepelnek. Leegyszerűsítve: nem mindegyik regisztrált gépkocsit használják napi szinten.

Ľubomír Palčák, a zsolnai Közlekedési Kutatóintézet vezetője emlékeztetett, hogy a fejlettebb országokban egy családban több autó is van, de ezekből rendszeresen például csak egyet használnak, míg a többi a garázsban áll, tehát nem járulhat hozzá a baleseti statisztikákhoz. Míg Szlovákiában tavaly egy autóra 2,13 gépjármű jutott, addig a fejlettebb országokban ez az arány 1:1-hez közeledett. „A baleseti statisztikákat tehát nem az autók száma, hanem elsősorban a használt autók száma befolyásolja” – mondta a Sme napilapnak Palčák.

Nem tudjuk, mennyit vezetünk

Maga az OECD is beismeri, hogy az összehasonlításban lehetnek pontatlanságok. A szervezet szerint a legpontosabb baleseti statisztikát úgy lehetne kiszámítani, ha a balesetek során elhunyt személyek számát összehasonlítanánk az adott országban regisztrált gépkocsik által megtett kilométerek számával. Ilyen statisztikát viszont csak némelyik ország vezet.

„Azért kombináljuk az áldozatok számát egymillió lakossal és gépkocsival, mert így reálisabb képet kaphatunk az adott ország közlekedésbiztonsági helyzetéről, még akkor is, ha a statisztikát olyan tényezők is befolyásolják, mint a sofőrök vezetési szokásai, vagy a közlekedési előírások” – állítja Mario Baretto, az OECD képviselője. (dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?