Megszerezheti a Fidesz az Indexet

Ziegler Gábor és Oltyán József magánszemélyek tulajdonosként jelentek meg az Index mögött álló cégekben – nehéz helyzetbe került az Index.Budapest. „Mi ez a konszolidált fazon?

Ziegler Gábor és Oltyán József magánszemélyek tulajdonosként jelentek meg az Index mögött álló cégekben – nehéz helyzetbe került az Index.

Budapest. „Mi ez a konszolidált fazon? Talán új tulajdonosa lesz az Indexnek, vagy mi a helyzet?” – poénkodott hétfőn délelőtt a legnagyobb magyar közéleti online portál újságírójával Kerényi János fideszes képviselő, majd a kérdésre, miszerint „Miért, maga tud valamit?” nevetve csak annyit változott, hogy „Dehogy, én nem tudok semmit”. Pedig az órákkal később történtek fényében a képviselő akár vátesznek is minősülhetne, de valószínűleg „csak” arról van szó, hogy a kormánypártban már azelőtt értesültek a történtekről, hogy azt magukkal az Index munkatársaival közölték volna.

Régen szocialista volt

Oltyán József 2002 júliusában, nem sokkal az MSZP tavaszi választási győzelmét követően alapította meg a Hírös Indexet, az Index kecskeméti kiadását és egy darabig a regionális hírportál főszerkesztője volt, abban az időben egy ismerőse szerint jó szocialista kapcsolatait, baloldali kötődését hangoztatta. Később azonban – erről ő maga is írt – a 2006-os őszödi beszéd hatására teljesen kiábrándult a baloldalból, megkeresztelkedett, a KDNP tagja lett, majd 2013-ban a Hírös Indexet is felszámolta és megalapította a Bácsmegye, valamint a Magyar Építők című lapokat, utóbbiban több ellentmondásos kormányzati nagyberuházást is védelmébe vett.

Az utóbbi időben a médiával kapcsolatban is érdekes kijelentései voltak, hülyének nevezte a Népszabadság bezárása miatt tüntetőket, az Indexet „tiltólistára helyezte”, hogy ne is fusson bele a közösségi médiában és a hvg-t is folyamatosan kritizálta. Ezek után nehéz lenne elképzelni, hogy semmilyen módon ne próbálja meg befolyásolni a lapnál folyó munkát.

Kerülnék a botrányt

Az Indexben – ez az Új Szóval egy időben megjelenő Népszava cikkéből is kiderül – többen komolyan csalódtak Bodolai Lászlóban, amiért nem szólt nekik előre a fejleményekről, más úgy gondolja, Oltyán József csak egy köztes tulajdonos, és hamarosan még közelebb kerülhet a kormánypártokhoz az Indexet is birtokló cégcsoport.

A lap munkatársai ugyanakkor abban bíznak, hogy nem történik velük az, ami néhány éve az Origóval, amikor a hírportál a Magyar Telekomtól egy kormányközeli vállalkozáshoz került és rövid idő alatt gyakorlatilag a teljes szerkesztőséget lecserélték, a korábbi független, kormánykritikus hangnem pedig az ellenkezőjére váltott és mára az Origo lett a Fidesz migránsellenes propagandájának egyik fő eszköze. Egy a Népszavának nyilatkozó iparági szereplő azt mondta, a Fideszből számára olyan információk jutottak el, hogy egyelőre valóban nem terveznek semmilyen változást sem az Index vezetésében – a főszerkesztőt jelenleg a szerkesztőség választhatja a saját tagjai közül – sem a tartalmában, mert „jelenleg nem tartják veszélyesnek”, a komolyabb botrányt pedig inkább elkerülnék. Persze azt senki nem tudja, hogy később mi jön majd, a jelenlegi konstrukcióban mindenesetre az Oltyán József vezette CEMP Sales House mostantól bármikor elvághatja a hirdetésektől az Indexet. (ks)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?