Lázadó törökök, meglepett kormányfő

<p>Ankara. Sosem kellett még ilyen heves kormányellenes tüntetésekkel szembenéznie a tizenegyedik éve hatalmon levő, mérsékelt iszlamistának tartott török miniszterelnöknek, mint az elmúlt napokban. Pedig az egész elég ártatlanul kezdődött, egy park fái miatt.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Közel ezer embert vett őrizetbe Törökországban a rendőrség azok közül, akik az utóbbi napokban az ország különböző városaiban a kormány ellen tüntettek – adta hírül tegnap a Hürriyet. A lap megszólaltatta Muammer Güler belügyminisztert, aki elmondta: 939 embert vettek őrizetbe 48 városban az utóbbi napok több mint 90 tüntetésének a résztvevői közül.

A megmozdulások azt követően robbantak ki és terjedtek tovább Törökország-szerte, hogy a rendőrség erőszakosan felszámolt egy tüntetői tábort, amelynek létrehozói így akarták megakadályozni egy beruházás megkezdését az isztambuli Taksim tér melletti Gazi parknál. Ehhez jött még, hogy a múlt héten egy új törvénnyel a kabinet drasztikusan korlátozta a szeszes italok fogyasztási lehetőségét, s kemálista ellenzék – a világiak – nyomban berzenkedni kezdett.

Váratlan fordulat volt, hogy a rendőrség szombat estére elhagyta a Taksim teret, ahol éjszaka ezrek ünnepelték a biztonsági erők visszavonását. A téren tartózkodók – akik között ellenzéki politikusok is megjelentek – Recep Tayyip Erdogan kormányának a lemondását követelték. Fasisztának, diktatórikusnak nevezték Erdogan kormányzását.

A miniszterelnök szombati nyilatkozatában hibának nevezte, hogy a biztonsági erők könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, és elrendelte, hogy a belügyminisztérium vizsgálja ki a történteket. Megerősítette ugyanakkor, hogy a rendőrség folytatni fogja akcióit. Úgy fogalmazott, hogy a megválasztott kormány nem fog meghajolni egy kisebbség előtt. Abdullah Gül köztársasági elnök nyugalomra és párbeszédre szólította fel a konfliktusban érintett feleket.

Mindezek után tegnapra virradóra vagy ötezer tüntető vonult a miniszterelnöki hivatal elé Isztambulban, és kövekkel dobálta meg az épületet; a rendbontásban legalább hét rendőr megsebesült. Erdogan hivatala Isztambul európai részén található, a Besiktas nevű városnegyedben. Egy szemtanú elmondta, hogy az épület több ablaka kitört a kőhajigálásban. Rohamrendőrök siettek a helyszínre, és ismét könnygázzal és vízágyúval próbálták feloszlatni a dühöngő tömeget. A tüntetők több rendőrautót és rendőrőrsöt felgyújtottak, és megtámadták a helyszínről közvetítő tévéstábok autóit is.

Több ezer tüntető töltötte az éjszakát a Taksim téren. Itt kezdődött minden, a park fáinak megmentéséért kezdődött demonstráció a rendőrség erőszakos fellépése nyomán vált országos megmozdulássá. Emiatt az USA ás az EU is aggodalmának adott hangot. Az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint az isztambuli összecsapásoknak szombaton két halottja és több mint ezer sebesültje volt, elsősorban a könnygázgránátok aránytalan és kegyetlen rendőrségi bevetése miatt.

Tegnap hajnaltól a Taksim tér köré barikádokat kezdtek emelni, jobbára a közelben zajló építkezés hulladékából. Több száz tüntető egy időre lezárta Isztambul egyik legforgalmasabb főútvonalát, több kilométeres torlódást okozva. Más török városokban is az utcán töltötték az éjszakát a tüntetők, és folytatódnak a kormány lemondását követelő tiltakozások. Antalyában két óra alatt mintegy hatezres tömeg gyűlt össze város főterén, és összetűzött a helyszínre vezényelt rendőrökkel. A fővárosban, Ankarában is feszült volt a helyzet, a tüntetők nem tettek le arról, hogy eljussanak a kormány és a kormánypárt székházához.

Az Isztambulban lezajlott súlyos összecsapások miatt több német városban, valamint New Yorkban is tüntettek az ott élő törökök. (MTI, TASR, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?