Még mindig hiánycikk a cseh szesz

<p>Pozsony. Régiónként eltérő a helyzet a cseh tömény szesz forgalmazásával, van ahol már árusítják a régi készleteket, van ahol azonban csak most készülnek rendelni az újonnan behozott, a Közegészségügyi Hivatal határozatának megfelelő igazolásokkal ellátott italokból.</p>

ÚJ SZÓ-INFORMÁCIÓ

Habár az importőrök kedden még jelezték, hogy megpróbálnak egyeztetni a szerintük túlságosan szigorú és sok tekintetben felesleges feltételekről, tegnap azonban már úgy látták, hogy az újabb egyeztetés csak felesleges időpazarlás lenne.

„Úgy látjuk, hogy a hivatalos szervek nem hajlandóak további engedményekre, ezért igyekszünk megfelelni az előírásoknak – mondta lapunknak Roman Pócs, a Szlovákiai Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség szeszesital-importőr szekciójának elnöke. A legnagyobb gondot az idei, de szeptember 27-e előtt gyártott készletek megjelölése okozza, ezek esetében a Közegészségügyi Hivatal rendelete előírja az üvegek zöld címkével való ellátását. A tavaly gyártott készleteket minden további nélkül értékesíthetik, az idén, szeptember 27-e után gyártott csehországi tömény szesz palackján pedig csak a gyártási adag számát és a gyártás időpontját kell feltüntetni, amit a legtöbb gyártó már korábban is megtett. „Nyilvánvaló, hogy a rendelkezés egyes elemei diszkriminatívak, ezeket véleményezni fogjuk, de ezzel még nem készültünk el” – mondta Pócs. A legfontosabbnak azonban az értékesítés megkezdését tartják, ezért igyekezni fognak minden üveg szabályos megjelölésére.

Még jobbára a tavalyit árulják

Pócs szerint a nagyobb áruházakban lévő készletek megjelölését a gyártók végzik majd el, a kisebb boltokban és vendéglőkben lévő készletet azonban feltehetően ezek tulajdonosainak, üzemeltetőinek kell elvégezniük, a tavalyi töményt azonban árusíthatják. „A vendéglők, bárok nagyon kis készletekkel rendelkeznek, információink szerint ezek tulajdonosai le tudják majd tölteni a címkéket és maguk meg tudják jelölni az üvegeket – tájékoztatott Pócs. – Több ezer vendéglőbe kapacitás hiányában mi nem tudunk eljutni.”

A terjesztés várhatóan fokozatosan indul be, van ahol már most is kapható cseh alkohol, van ahol még néhány napig várni kell. Királyhelmecen és környékén már néhány boltban kapható cseh tömény szesz. A nagymihályi nagyraktárban már hozzájuthatnak a kisboltok és a vendéglők beszerzői is. Néhány királyhelmeci boltban már tegnap is kapható volt a raktáron lévő, előírásoknak megfelelő tömény ital.

Sok helyen csak napok múlva lesz

Hóka László az egyik érsekújvári vendéglátó-ipari egység tulajdonosa elmondta, hogy még nem árulnak cseh szeszt. Elég bonyolult ugyanis a szigorított előírások miatt a 2012-es termékek forgalmazása. Két hete nem rendelnek cseh árut, és csak későbbre tervezik, hogy ismét cseh pálinkát árusítanának. Egyenlőre azt tudják, hogy a 2011-es cseh alkoholt árulhatják. A fogyasztáson nem mutatkozott változás az utóbbi időben, a vendégek angol, szlovák és magyar pálinkát továbbra is rendeltek.

A losonci járásbeli Ragyolc községi cukrászdájában szerdán még mindig a raktárban tartották a csehországi behozatalból származó szeszes italokat, a prohibíció feloldásáról azonban már értesült az üzletvezető. Valószínűleg mától ismét kikerülnek a pultokra a 2011-ben gyártott termékek, az idei gyártásból származó néhány palack ital azonban továbbra is raktáron marad, a pár üvegnyi italt később megsemmisítik. Rimaszombatban még nincs az üzletek polcain csehországi szeszes ital, az egyik áruházlánc elárusítója annyit mondott, a raktárban tartják a tavalyi gyártású cseh italokat, idén gyártottból nem is volt sok náluk, ami volt is, elszállították tőlük. Azt már most tudják, a hétvége előtti áruutánpótláskor biztosan nem kapnak csehországi italt, mert nem is rendeltek a nagykereskedőktől és a központi raktárból, legközelebb valószínűleg csak október második felében érkezhet cseh alkohol az üzletbe.

Komáromban hiánycikk

Nem lehet egyelőre cseh szeszes italt kapni az egyik komáromi kiskocsmában sem. „Az érsekújvári nagyraktárban azt a tájékoztatást kaptam, hogy a 2011. végéig gyártott alkoholból már nincs raktáron, új védjeggyel ellátott ital pedig még nincs – mondta a kocsma vezetője. – Leghamarább jövő hét elejére ígérték, hogy megjön az új szállítmány.” Törzsvendégei ugyanakkor már nagyon hiányolják főleg a Becherovkát és a Fernetet, korábban a rövidital-forgalom mintegy harmadát ez a két italféleség tette ki. „Sajnos, ezeket pótolni sem igazán lehetett mással” – tette hozzá.

Az egyik nagy áruházlánc komáromi boltjában is hiába kerestük a cseh szeszes italokat, az üzletvezető elmondása szerint a központból még semmilyen értesítést nem jött arról, mikorra kapnak ilyen árut. (lpj, leczo, szaz, szasz, vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?