Fertőzött eper a boltokban

eper illusztráció

A hazai boltokba is került abból a Lengyelországból származó fagyasztott eperből, mely hepatitis A-val fertőzött. 

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet arra kéri a vásárlókat, hogy kizárólag hőkezelt formában fogyasszák a terméket. 

Pozsony. Úgy tűnik, ismét csődöt mondott, vagy legalábbis nem riasztott az Európai Unió figyelmeztető rendszere, melynek jeleznie kellett volna a fertőzött élelmiszert. Ehhez képest Szlovákia a szomszédos országoktól szerzett tudomást arról, hogy olyan fagyasztott eper lehet a hazai boltokban, mely hepatitis Aval fertőzött. 

A hepatitis A vírus (HAV) a fertőzött ember székletével kerül a környezetbe, ahol nagyon sokáig életképes. A fertőzés étellel, itallal, kézzel, illetve szabad vizek közvetítésével terjedhet. 

Fertőzött gyümölcsöt először Ausztriában találtak a hét elején, innen érkezett a figyelmeztetés a hazai hivatalokhoz, hogy a hazai üzletekben is lehet fertőzött áru. Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (ŠVPS) azonnal elrendelte az országos szintű ellenőrzést. Ellenőreik az ország valamennyi raktárából vettek mintát. Ezek igazolták, hogy nálunk is van fertőzött lengyel áru. Egyelőre azonban nem tudják, hogy milyen jelzés alatt érkezett az országba a problémás szállítmány, ezért egyelőre nem vonják ki a forgalomból a fagyasztott epret. Jozef Bíreš, az ŠVPS igazgatója is megerősítette, hogy valóban találtak hepatitisszel fertőzött fagyasztott epret, ezek közül az üzletláncokba is került. Bíreš elmondta azt is, hogy az európai bizottságtól eddig semmilyen ajánlást nem kaptak azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell eljárniuk. Ennek ellenére azt javasolják a vásárlóknak, hogy nyersen ne fogyasszanak a fagyasztott gyümölcsből, csak hőkezelés után. 

Kapcsolódó cikkünk

Fagyasztott gyümölcsöt elsősorban a kész ételek előállítására használják, ezek közül is sütemények vagy fagylalt előállítására. Jobbára nagyobb mennyiségben szállodák és vendéglátóipari egységek vásárolják. Fertőzött terméket Ausztriában és Svédországban is találtak. 
Az unió élelmiszer-biztonsági rendere nem először mondott csődöt. Nem riasztott akkor sem, amikor néhány hónapja fipronillal fertőzött tojást találtak az unió több országában. Nem érkezett figyelmeztetés akkor sem, amikor fertőzött mexikói hús érkezett Európába.  (ie, TASR, RTVS)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?