Magasabb adóbónuszt ígér a Híd

Ivan Švejna
Pozsony |

Jövő áprilistól megduplázódhat a hatévesnél fiatalabb gyermekek után járó adókedvezmény, ha a Híd ezzel kapcsolatban benyújtott javaslatára a másik két koalíciós párt is rábólint.

 

A Híd képviselői már benyújtották a parlamentbe azt a javaslatukat, amely alapján jövő április elsejétől megdupláznák az adóbónuszt a hat évnél fiatalabb gyerekek után. Az adóalannyal egy háztartásban élő, eltartott gyermek után járó adókedvezmény összege jövő januártól havonta 22,17 euró lesz. Ha a Híd javaslatát a parlament is elfogadja, a gyakorlatban ez azt jelentené, hogy áprilistól a hatévesnél fiatalabb gyermekek után havi 22,17 euróval, 44,34 euróra nőne az adókedvezmény. Pontosabban, ekkora összeget írhatnának le havonta az adójukból a hat évnél fiatalabb gyermekeik után azok a szülők, akik dolgoznak. Az adóbónusz ugyanakkor a hatályos jogszabályok szerint csak azokat a szülőket illeti meg, akiknek az éves keresete meghaladja a hathavi minimálbér összegét, ami idén 2880 eurónak felel meg.

„Azért döntöttünk a hatévesnél fiatalabb korosztály mellett, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisgyermekes családok a legveszélyeztetettebbek. A gyermekeket nevelő fiatal családok kiadásai ugyanis jelentősen megugranak az óvoda-, illetve iskolalátogatás megkezdésével. Nem szabadna figyelmen kívül hagynunk azt sem, hogy ha az adóbónusz növelését az iskoláskorúakra is kiterjesztenénk, az veszélybe sodorhatná a költségvetési hiány lefaragásával kapcsolatos kormányzati terveket” – nyilatkozta Sárközy Irén, a Híd parlamenti képviselője. Már a mostani javaslat is azzal számol, hogy csak a hatévesnél fiatalabb gyerekek adóbónuszának a megduplázása miatt jövőre 39,7, 2020ban 74,6, 2021-ben pedig 80,2 millió euróval csökkennek a jövedelemadóból származó bevételek.

 

„Reményeink szerint javaslatunkat az ellenzéki pártok képviselői is támogatják” – nyilatkozta a Híd munkaügyi államtitkára. Ivan Švejna úgy véli, az elmúlt években burkolt adóemelésre került sor, hiszen míg a bérek nőnek, az adóból leírható tételek nem változtak, ami hozzájárult az adóbevételek növekedéséhez. „A most benyújtott javaslat radikális segély ennek az orvoslására” – tette hozzá Švejna. A Híd képviselői – Bugár Béla, Sárközy Irén és Bastrnák Tibor – által a jövedelemadóról szóló törvény módosítására tett javaslatot a tervek szerint a parlament már az október 16-án kezdődő ülésén megvitatja.

Az ellenzék szerint csak örülhetünk annak, hogy a kormánypártok végre felfigyeltek a gyermekeket nevelő családok nehéz helyzetére. „A Híd javaslatához hasonlót ugyanakkor már két évvel ezelőtt beterjesztettünk a parlamentbe, ezt azonban a kormánypártok visszautasították. Mégis örülünk, hogy sikerült ihletet adnunk, és végre elkezdtek foglalkozni az adóbónusz növelésével” – nyilatkozta Anna Verešová, az OĽaNO parlamenti képviselője. Azonban igazságtalannak tartják, hogy csak a hat évnél fiatalabb gyermekek utáni adókedvezményt növelik, hiszen a családok számára épp az iskolakezdés jelenti a legnagyobb terhet. A párt ezért azt javasolja, hogy az adóbónuszt a hat évnél idősebb gyermekek után is növeljék. A javaslataik között szerepel az is, hogy a gyermekek számával párhuzamosan nőjön az adókedvezmény is, vagyis a második gyermek után már több adót írhatnának le a dolgozó szülők, mint az első után. „Lengyelországban például a harmadik gyerek után már csaknem 500, Csehországban pedig 1000 euró írható le évente. Szlovákiában csupán 260 euró, így nem csoda, hogy csak kevesen vállalnak több gyermeket” – figyelmeztet Verešová. (mi, TASR)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?