Nem csak a pénz miatt távoznak az orvosok

kórházak
Pozsony |

Nem az alacsony fizetés a legfőbb oka annak, hogy a szlovákiai orvosok külföldre mennek dolgozni – derült ki a Spolu legújabb felmérésből. Az orvosokat sokkal inkább zavarja a kórházak rossz felszereltsége vagy a kormány elhibázott egészségügyi politikája.

 

A felmérésben 500 külföldön dolgozó orvost és orvostanhallgatót kérdeztek meg arról, miért hagyták el az országot. Az eredményeket tegnap mutatta be Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke. Az elemzésből kiderült, hogy a legtöbb megkérdezett a kórházak rossz felszereltségét jelölte meg távozása fő okaként. Az orvosok 72,5 százaléka gondolja úgy, hogy nem szeretnének elmaradott kórházakban dolgozni, az orvostanhallgatóknál ez az arány még magasabb, mintegy 85 százalék. A rossz felszereltségbe az elavult orvosi berendezések mellett beletartozik az épületek elhanyagolt állapota, valamint az alapvető higiéniai eszközök hiánya.

A megkérdezettek a távozásuk második legfontosabb indokának a kormány elhibázott egészségpolitikáját tartják. 73 százalékuk gondolja úgy, hogy az egészségügyi tárca nem foglalkozik eléggé az orvosokat érintő problémákkal, ennek következtében a kórházakban hatalmas a káosz, és az orvosi egyetemek képzése sem megfelelő.

 

A további indokok között szerepel a jobb szakmai fejlődés, valamint a szlovák egészségügyben létező korrupció. Az alacsony fizetés mindössze az ötödik helyen áll a listán. Miroslav Beblavý szerint a felmérésből egyértelműen látszik, hogy az orvosoknak a megfelelő fizetés mellett az elfogadható munkakörülményeket is meg kell teremteni. „Ha azt szeretnénk, hogy a legjobb orvosaink ne menjenek külföldre, akkor meg kell hallgatnunk a véleményüket. Jelenleg azt állítják, hogy a fizetésüktől függetlenül nem hajlandók 19. századi körülmények között dolgozni” – mondta a Spolu elnöke.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a minisztérium már intenzíven dolgozik a helyzet javításán. „Az orvoshiány már régóta probléma, ezért több intézkedést is bevezettünk: az orvosi egyetemek több diákot vesznek fel, mint korábban, a tárca még nagyobb összegeket fordít a berendezések fejlesztésére, és a külföldről érkező orvosok munkavállalásának körülményeit is megkönnyítettük” – közölte Eliášová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?