Közélet

Ösztöndíjjal fognának nővért, ukrán és szerb orvosok is kellenek

Pozsony | A kormány a tegnapi ülésén elfogadta az egészségügyi minisztérium javaslatát, melyben 6000 eurós ösztöndíjjal támogatná a nővérképző egyetemek diákjait. A nővérkamara szerint inkább a béreket kellene emelni.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2018. szeptember 6. 12:19

orvoshiány
Tanulmányaik befejezését követően a nővérek csupán 44 százaléka marad Szlovákiában   - Martin Domok/Plus Jeden Deň

Szlovákiában egyre nagyobb problémát jelent az egészségügyi dolgozók hiánya. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felmérése szerint az elmúlt 16 évben mintegy 10 ezer nővér hagyta el az országot, és keresett külföldön munkát, emiatt a szlovák kórházakban hatalmas a munkaerőhiány. A nővérkamara vezetői azt állítják, hogy legalább 15 ezer nővér hiányzik, az egészségügyi minisztérium szerint viszont csak ezer.

A problémát az egészségügyi tárca ösztöndíjjal oldaná meg, a vonatkozó törvényjavaslatot a kormány tegnap fogadta el. A tervezet értelmében az állam úgynevezett stabilizációs ösztöndíjjal támogatná a nővérképző főiskolák diákjait. Az ösztöndíj évi 2000 eurót jelentene a diákok számára a tanulmányaik első három évében, vagyis összesen 6000 eurót. Cserébe a nővéreknek az iskola elvégzése után legalább 9 évig Szlovákiában kellene dolgozniuk, ellenkező esetben pedig az ösztöndíjat vissza kellene fizetniük.

Iveta Lazorová, a Szlovák Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának (SKSaPA) elnöke szerint naiv elképzelés, hogy a stabilizációs ösztöndíj elegendő motiváció lesz a nővérek számára. „Ahhoz, hogy a nővérek Szlovákiában maradjanak, legalább 1600 eurós bruttó fizetésre lenne szükség” – jelentette ki az elnöknő.

Az egészségügyi dolgozók hiányára a Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) és a Munkaadók Országos Szövetsége (AZZZ) is felhívta a figyelmet. Ők a probléma gyors megoldását a külföldi munkaerő alkalmazásában látják. Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője elmondta, hogy a minisztérium nyitott a külföldi munkaerő befogadására, viszont a probléma hosszabb távú megoldását a szlovákiai orvosok és nővérek megtartásában látja.

 

Leterheli a kórházakat, hogy kevesebb az orvosi ügyelet

2018. augusztus 24. 11:00

Leterheli a kórházakat, hogy kevesebb az orvosi ügyelet

Ukrán, szerb orvosok kellenek

A kormány elfogadta az úgynevezett stabilizációs ösztöndíjról szóló törvényjavaslatot, amely évi 2000 euróval támogatná a nővérképző egyetemek diákjait. Az orvos- és nővérhiány miatt viszont elkerülhetetlen a külföldi munkaerő behozatala.

A javaslatot az egészségügyi és az oktatásügyi minisztérium dolgozta ki. Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszter májusban 10 százalékos béremeléssel akarta orvosolni a nővérhiányt, később pedig azzal, hogy a korábbinál több nővért vegyenek fel az egyetemekre. A tárca belátta, hogy ezek az intézkedések nem elégségesek. Az egyetemisták számának növelése például azért nem, mert elemzések igazolták, hogy a tanulmányaik elvégzése után a nővérek mindössze 44 százaléka kezd el Szlovákiában dolgozni. Ezért akarják már az egyetemi hallgatókat is pénzzel ösztönözni.

„Nem mondhatjuk, hogy a nővérképző egyetemeken nincs elég diák, a probléma abból ered, hogy nagyon kevesen vannak azok, akik a tanulmányaik után nálunk kezdenek el dolgozni. Ezért szeretnénk kipróbálni egy olyan rendszert, melyben a leendő nővérek kapnak az államtól pénzt, amit aztán ledolgozhatnak” – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint az orvosi egyetemek esetében más a helyzet. „Az orvosok 82 százaléka az egyetem elvégzése után a szlovák egészségügyben marad. Ebben az esetben az a gond, hogy a jelenlegi orvosok átlagéletkora elég magas, ezért 5–10 év múlva már tömegesen fognak nyugdíjba vonulni. Ezért javasoltam az orvosi egyetemeknek, hogy már ebben az évben vegyenek fel 185-tel több diákot” – közölte Pellegrini.

 

A nővérhiány orvoslása

2018. augusztus 15. 19:01

A nővérhiány orvoslása

Irreális béremelés?

Iveta Lazorová, a Szlovák Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának (SKSaPA) elnöke azt állítja, hogy a minisztérium javaslata nem oldaná meg a nővérhiányt. „Információink szerint minden kórházban kevés a nővér, emiatt pedig nemcsak a műtétek várakozási ideje hosszabbodik meg, hanem az egészségügyi ellátás minősége is jelentősen romlik. Az még inkább aggasztó, hogy a fejlett országok közül csak Szlovákiában ennyire rossz a helyzet” – mondta Lazorová, aki szerint a nővérek alacsony fizetése a legfőbb probléma. „Bérük nagyban függ attól, hogy melyik régióban dolgoznak, valamint attól is, hogy milyen típusú intézményben. Legrosszabbul a szociális intézményekben dolgozó nővérek állnak, mivel a fizetéseik sok esetben még az átlagfizetést sem érik el. Valamivel jobb helyzetben vannak a kórházi nővérek, akiknek a bére már meghaladhatja a 900 eurót. A legtöbbet azok a nővérek keresik, akik specializált kórházakban dolgoznak, ahol már a bruttó 1500 eurót is megkeresik. Ettől függetlenül a Szlovákiához hasonló gazdasággal rendelkező országokkal összehasonlítva a nővérek fizetésének a ledolgozott túlórák nélkül is legalább bruttó 1600 eurónak kellene lennie” – fűzte hozzá Lazorová.

Az egészségügyi minisztérium a kamara által javasolt fizetésemelést elképzelhetetlennek tartja, és arra figyelmeztet, hogy figyelembe kellene venniük Szlovákia reális gazdasági lehetőségeit.

Ukránok, szerbek

Szintén az egészségügyi dolgozók hiányáról tartott sajtótájékoztatót a Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) és a Munkaadók Országos Szövetsége (AZZZ). Elmondásuk szerint a helyzet azonnali megoldást kíván, ezért szükség van többek között az ukrán és szerb munkaerő befogadására. A munkáltatók szövetsége felhívta a figyelmet, hogy az orvoshiányt 2015 előtt is határon túli dolgozókkal oldották meg, azonban az oktatásügyi minisztérium intézkedései megnehezítették a külföldi munkaerő behozatalát. „Nem szeretnénk, hogy akárki dolgozhasson a szlovák kórházakban, viszont léteznek különböző vizsgák, melyek segítségével megállapíthatóak a dolgozók képességei. Sem az orvosi, sem a nővérképző egyetemek nem képesek ellátni a munkaerő iránti igényt Szlovákiában, ezért is szükségesek ezek a lépések” – mondta Igor Pramuk, az ANS alelnöke, aki hozzátette, hogy nemcsak az orvosokból és a nővérekből, hanem egyéb egészségügyi dolgozókból is hiány van.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője lapunknak elmondta, hogy a tárca nyitott a külföldi munkaerő befogadására. „Az egészségügyi minisztérium tárgyalásokat folytat a munkaügyi minisztériummal a külföldi orvosok és nővérek befogadásának megkönnyítéséről. Az egészségügyi dolgozók hiánya már régóta probléma Szlovákiában, ezért egy hosszabb távú megoldáson is dolgozunk, amelynek az itteni nővérek és orvosok megtartása az alapja” – tájékoztatott a szóvivő. (nar, Sme, TASR)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Nagymegyer

Mentőöv kell a nagymegyeri strandfürdőnek

Bízik Boglárka

Naszvadi kézis lett Szlovákia legjobbja

koronavírus

Egy új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában

dd

Tripla várakozás elé állította az élet

parlament k

Ezentúl minden parlamenti ülés a himnusszal kezdődik

SolymosSomogyi karcsa

Saját forrásból és támogatásból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.