Új kórház épülhet Eperjesen

Robert Fico és Zuzana Dolinková egyebek mellett a kórházfelújítási projektekről is tárgyalt
Pozsony |

A kormány szerdán dönt arról, felépül-e Eperjesen egy új katonai kórház – jelentette be Robert Fico (Smer) miniszterelnök, miután Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszterrel tárgyalt. A kormányfő és a tárcavezető hétfőn ismertette az egészségüggyel kapcsolatos rövid és hosszú távú célkitűzéseket.

A kormányfő hétfőn meglátogatta az egészségügyi minisztériumot, ahol Dolinkovával átvették a tárcát érintő legfontosabb kérdéseket. Szóba került az Európai Unió helyreállítási alapja, amelynek anyagi forrásait a kormány több kisebb kórházfelújítási projektre, valamint két teljesen új kórház felépítésére használná fel – 2028-ra működőképes intézményeket ígérnek Turócszentmártonban és Besztercebányán. Fico a sajtótájékoztatóján kiemelte, szerinte az előző kormánykoalíció úgy fogadta el a helyreállítási alapra vonatkozó ütemtervet, hogy rendkívül nehéz lesz időben felhasználni az anyagi forrásokat.

„Ugyanakkor tudatosítjuk, hogy jelentős változtatásokat elfogadni most már túl késő, hiszen 2024-van, a forrásokat pedig legkésőbb 2026-ig le kell kérni”

– fogalmazott a miniszterelnök. A turócszentmártoni és a besztercebányai kórház épületét 2026-ra kell szerkezetkész állapotba hozni, majd két éven belül már teljesen működőképesnek kell lennie. Fico éppen ezért megkérte Dolinkovát, kiemelt figyelemmel kövesse az említett két intézmény felépítését, valamint a rimaszombati és az iglói kórház felújítását is.

Emellett pedig a miniszterelnök bejelentette, Dolinková szerdán a kormány elé terjeszti az új eperjesi katonai kórház felépítéséről szóló dokumentumot.

„A katonai ebben az esetben csak jelző. A rózsahegyi kórház is katonai, mégis 90 százalékban civil betegeket látnak el”

– mondta Fico.

Veszélyben a projektek?

A napokban lapunk is beszámolt róla, hogy az Európai Bizottság levélben figyelmeztette a szlovák kormányt, akár be is fagyaszthatják a helyreállítási alap forrásait, ha Ficóék nem tudják megindokolni a Különleges Ügyészség bezárását. Ezzel tehát veszélybe kerülhet a kórházak felépítése és felújítása. 

Fico a délelőtti sajtótájékoztatóján nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre, délután viszont újra kiállt a nyilvánosság elé. Úgy fogalmazott, az Európai Bizottsággal már csak a „technikai részletekről egyeztetnek”. Szerinte az ellenzéki európai parlamenti képviselők aggályai kitaláltak, és az ország érdekei ellen dolgoznak.

A Progresszív Szlovákia viszont felszólította Ficót, tegyen meg mindent azért, hogy az ország ne bukja el a csomagot.

A rendelők helyzete

Fico szerint az egészségügy egyik legnagyobb problémájának még mindig a finanszírozás kérdésköre számít. Mint mondta, amikor 2006-ban először foglalta el a miniszterelnöki széket, az egészségügyi költségvetés összege még évi 4 milliárd euró körül mozgott. Ehhez képest most, 18 évvel később már csaknem 2,5-ször annyit, tehát közel 9 milliárd eurót juttatnak a szektorba, de még így is hiány van, ami számos problémát von maga után.

A pénzhiányra a járóbeteg-ellátást képviselő szakszervezetek is panaszkodnak. Nemrégiben lapunk is beszámolt arról, hogy a rendelőkben dolgozó orvosok nem tartják elegendőnek a minisztérium által elkülönített forrásokat, így többen fontolgatják, hogy pluszpénzt kérnek majd a betegektől az ellátásért. Jaroslava Orosová, a Rendelői Szolgáltatók Szövetségének (ZAP) elnöke elmondta, nemrég kezdték meg a tárgyalásokat az egészségbiztosítókkal, de már most látszik, hogy a kínált szerződések nem lesznek elegendőek a megemelkedett energiaárak és bérköltségek fedezésére, ezért sokan nem szeretnék aláírni szerződéseket. Ez végső során további anyagi megterhelést jelentene a betegeknek, hiszen ilyen esetben az ellátás teljes költségét a saját zsebükből kellene finanszírozniuk.

Dolinková hangsúlyozta, múlt héten a Szlovák Kórházszövetség (ANS) már aláírta a szerződéseket mindhárom egészségbiztosítóval, és bízik abban, hogy a járóbeteg-ellátás képviselői legkésőbb szerdáig szintén így járnak el. Ugyanakkor beismerte, hogy az idei egészségügyi költségvetés valóban nem lesz elegendő, ezért a szerződések a rendelők és a biztosítók között a megszokottal ellentétben most nem az év végéig szólnának, ő pedig tárgyalásokat kezdeményezne a pénzügyminisztériummal a további források elkülönítéséről.

Adósságmentesítés

Fico továbbá kitért az adósságmentesítés kérdéskörére. Kiemelte, a szlovákiai kórházak több mint 1 milliárd eurós adósságot halmoztak fel, így ezt a problémát is minél gyorsabban rendezni kell. Ez lesz a hatodik adósságrendező program a szlovák állami kórházak kapcsán. Fico szerint nem elegendő, hogy pusztán pénzt pumpálnak a rendszerbe, ezért arra kérte Dolinkovát, dolgozzon ki rendszerszintű lépéseket, amelyek meggátolják a további eladósodást.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy hatodik alkalommal is beöntjük a pénzt, majd pár hónappal vagy egy évvel később ugyanott leszünk, ahol most”

– közölte a kormányfő. Korábban Tomáš Drucker (akkoriban egészségügyi, jelenleg oktatási miniszter) szintén kidolgozott egy adósságmentesítő tervet, de a problémát végül nem sikerült megoldani.

Utánpótlás

Fico és Dolinková érintette az orvostanhallgatók kérdéskörét is. A kormányfő elmondása szerint évente mintegy 900 végzős van a hazai orvosi egyetemeken, ezt a számot jelenleg 150-nel szeretnék növelni.

Ez azonban nem lesz elegendő, a miniszterelnök tárgyalóasztalhoz ülne az egyetemek rektoraival a finanszírozási mechanizmusok átértékelése kapcsán.

„Olyan diplomás embereket képzünk, akikre az országnak nincs is szüksége”

– fogalmazott Fico, hozzátéve, gyakran olyan adminisztratív munkakörökhöz biztosítanak felsőoktatási képzéseket, amelyekhez elegendő lenne akár a középiskolai végzettség is. Éppen ezért át kell szervezni a finanszírozást úgy, hogy több pénz menjen az orvosok képzésébe, és kevesebb azokba az irányzatokba, amelyekre nincs szükség. Fico szerint ezek rendkívül nehéz egyeztetések lesznek, ezért miniszterelnöki szinten szeretne foglalkozni a témával, és tárgyalóasztalhoz hívja a rektorokat.

Egyéb témák

A kormányfő személyesen kérte meg az egészségügyi minisztert, hogy az Állami Számvevőszékkel (NKÚ) együttműködve ellenőrizzék az Általános Egészségbiztosító (VšZP) működését a 2020 utáni időszakban, vagyis amikor az előző kormánykoalíció hatalomra került. Fico ugyanis úgy véli, ebben az időszakban bizonyos cégek pénzt szivattyúztak ki a biztosítóból, ezzel meglopva az államot.

„Minden egyes szerződést auditálni kell, mennyire volt előnyös vagy előnytelen, és ha valahol bűzlik a dolog, azonnal szerződést kell bontani”

– jelentette ki.

Dolinková szerint az említett audit júniusra vagy júliusra kész lehet, az eredményeket ezt követően nyilvánosságra is hozzák.

Végül pedig szóba került az új pozsonyi egyetemi kórház helyszíne is. Az előző kormánykoalíció az EU helyreállítási alapját felhasználva a főváros Rázsochy városrészében építette volna fel az új intézményt, de az elképzelés végül meghiúsult.

Kapcsolódó cikkünk

Dolinková korábban azt ígérte, március végéig nyilvánosságra hozzák, hol építik fel az új pozsonyi kórházat, de erre még a hétfői sajtótájékoztatón sem került sor. A tárcavezető azt mondta, a hónap végéig szeretné beterjeszteni a javaslatot a kormány elé.

Vegyes fogadtatás

Az ellenzéki SaS több szempontból bírálta Dolinková eddigi teljesítményét, ugyanakkor a hétfőn bemutatott javaslatokból többet is támogatnak. Tomás Szalay és Janka Bitto Cigániková, a párt parlamenti képviselői egyetértettek abban, hogy a tárcavezető kommunikációja nem elégséges, és fél év alatt olyan stádiumba juttatta a minisztériumot, hogy a szakértői témákról már nem a szakértők döntenek. Példaként említették a transzneműek nemváltását megkönnyítő rendelet eltörlését, amit Dolinková külön az SNS kérésére tett meg, annak ellenére, hogy maga is elismerte a dokumentum szakmaiságát. Kritizálták továbbá a személyi cseréket abban a munkacsoportban, amely az új turócszentmártoni kórház felépítéséért felel. Cigániková szerint Dolinková az utóbbi fél évben sokkal többet is tehetett volna az egészségügyért, amit az is bizonyít, hogy az SaS egy több mint 100 javaslatból álló dokumentumot adott a miniszternek, amelyeket azonnal végre lehetett volna hajtani, de ő ezeket nem fogadta meg.

Mindezek ellenére örömmel fogadják a VšZP-vel kapcsolatos auditot, az orvostanhallgatók számának növelését vagy a kórházak adósságmentesítését. Ugyanakkor sajnálattal vették tudomásul, hogy az utóbbival kapcsolatban a miniszter nem mutatott be konkrét lépéseket, ezért a következő parlamenti ülésen ők maguk állnak elő rendszerszintű megoldásokkal.

A Szlovákia mozgalom képviselői az egészségügyi minisztérium előtt demonstráltak Fico és Dolinková lépései ellen. Szerintük a tárcavezető a Penta befektetési csoport kezére dolgozik, mivel lehetővé tette az iglói kórház számára a felújítási határidők kitolását. Az iglói kórház a Penta tulajdonába tartozik, ők is pályáztak az EU helyreállítási alapjáért, amelyet sikerrel el is nyertek. Dolinková elutasította, hogy előnyös helyzetbe juttatta a Penta kórházát.

Igor Matovičék továbbá kifogásolták, hogy a miniszter végleg elvetette a rázsochyi kórház felépítését, ehelyett Pozsony Főrév városrészében hozna létre egy új létesítményt, de csak 2038-ra. Dolinková ezt egyelőre nem erősítette meg.

Lapunk kiadója a Penta befektetési csoport tulajdonába tartozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?