Pofátlan szállásárak – hol a határ?

<p>Egy barcelonai példán mutatjuk meg, hogy milyen pofátlan áron kínálnak hotelszobát Barcelonában, akkor, amikor egy nagy nemzetközi esemény van. És, tegyük hozzá, a sokszor akár ötven-százszoros árért cserébe semmivel sem kapunk többet, nem úgy, mint a légitársaságoknál, ahol általában négyszeres áron foglalhatunk business class jegyet &ndash; de ott a drágább árért lényegesen jobb szolgáltatást kapnak az utasok.</p>

Egy barcelonai példán mutatjuk meg, hogy milyen pofátlan áron kínálnak hotelszobát Barcelonában, akkor, amikor egy nagy nemzetközi esemény van. És, tegyük hozzá, a sokszor akár ötven-százszoros árért cserébe semmivel sem kapunk többet, nem úgy, mint a légitársaságoknál, ahol általában négyszeres áron foglalhatunk business class jegyet – de ott a drágább árért lényegesen jobb szolgáltatást kapnak az utasok.

 

Nehogy belefussunk!

Már számos alkalommal írtunk róla, hogy ha városnézős utazást szeretnénk szervezni, akkor mielőtt megvesszük a repülőjegyet, érdemes rákeresni az interneten, hogy az adott városban nincs-e akkor valamilyen nagyobb esemény, nemzetközi konferencia, helyi ünnep, amely miatt megnőhetnek a szállásárak. Mert hiába vesszük meg olcsón a repülőjegyet, ha végül a hotelért sokkal többet fizetünk, mint egy vagy két héttel előtte, vagy utána. Hiszen, a barcelonai esetet például véve, joggal gondolhatja a turista, hogy február végén még nincs főszezon, akkor érdemes oda utazni, hiszen olcsón talál szállást. Néha a hotelek csak kicsit emelnek, de van olyan nemzetközi konferencia, amely láttán a szállodák nemcsak emelnek, hanem megsokszorozzák az átlagos szobaárat.

 

Határ a csillagos ég

Minden évben Barcelonában február végén, március elején van az MWC, a világ legnagyobb mobiltelefonos eseménye. Mivel ilyenkor ellepik a várost az informatikai cégek képviselői, a témáról író újságírók, ezért a helyi szállodák annyira megelemik az árakat, hogy az már bicskanyitogató (az összehasonlításnál kétágyas szobákat néztünk, háromnapos ott-tartózkodással). Van olyan kétcsillagos szálloda, amely a három éjszakára 1150 eurót (naponta 383 euró) is elkér egy szobáért, két fő részére, és ezért az összegért még reggelit sem ad! Ha két héttel korábban szállnánk meg ugyanabban a hotelben, akkor az ár mindössze 180 euró. Az MWC idején egyébként a legolcsóbb kétcsillagos hotel 833 euróba kerül (278 euró/nap/szoba), reggeli nélkül. Na de még ennél is pofátlanabb az a helyi szálloda, amely két héttel az MWC előtt/után 178 euróért (59€/nap/szoba) kínálja a szuperior szobát, reggeli nélkül, a konferencia alatt ugyanazért a szobáért több mint százszoros árat kér, 19 727 eurót, és ezért még reggelit sem ad – ismételjük, ez egy háromcsillagos egyszerű hotel, nem valami luxusszálloda. A legolcsóbb háromcsillagos hotel az MWC idén egyébként 905 euró (301 €/éjszaka), reggelivel, ugyanakkor jegyezzük meg, hogy a katalán fővárosban két héttel előtte/utána már 150 euróért (50 €/éj/szoba) is találunk szállást háromcsillagos hotelben.  Négycsillagos kategóriában a legolcsóbb 878 euró, reggelivel, más időben ugyanez 179 euró (59 €/ szoba/éjszaka). A még elérhető szállások közül a legdrágább az az ötcsillagos hotel, amely több mint 27 ezer eurót kér a három éjszakáért, két héttel korábban ugyanaz 345 euró (115 €/szoba/éjszaka), reggelivel. Ha a legolcsóbb ötcsillagosban szeretnénk megszállni az MWC idején, akkor azért 2641 eurót fizethetünk, más időben ugyanez a szoba 425 euró (142€/szoba/éj), reggelivel. Itt „csak” 620 százalékos az áremelkedés, amely még szerénynek is mondható a háromcsillagos hotel, több mint 11 ezer, vagy a másik ötcsillagos több mint 7500 százalékos áremelkedésénél.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"296940","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"264","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Az itt is látható pofátlan árakkal kapcsolatban fontos megismételni: a többletárért a hotelek általában semmi extrát nem adnak a vendégeknek, maximum bekészítenek egy gyümölcstálat, vagy valami más nassolnivalót. Tudják, hogy az informatikai cégek, ha kell, ezt is kifizetik, hiszen óriási presztízsveszteség lenne, ha nem lennének jelen a legnagyobb mobiltelefonos konferencián. Felvetődhet, hogy ezt a  területet is kordában kellene tartani, az unióban érdemes lenne szabályozni, hogy az alapárat legfeljebb pl. három-, ötszörösére emelheti a szálloda, hogy ne éljen vissza a helyzetével, amikor a turisták, üzletemberek kénytelenek megszállni az adott városban, és nincs más megoldásuk, mint kifi zetni az elszabadult szobaárat. Arról nem is beszélve, hogy e nélkül ez a trend számos más európai nagyvárosban is megjelenhet (hasonló mértékben), és ez a szárnyaló konferenciaturizmus idején óriási kiszolgáltatottságot eredményezhet.

Mit tehetünk?

Ha mégis beleszaladunk ilyenbe, akkor azért van néhány megoldás, amellyel kicsit csökkenthetjük az árat. Az egyik, hogy airbnb-s szállást foglalunk, ide ugyanis a managerek nem foglalnak, ezek árai nem emelkednek ilyen mértékben. A másik lehetőség, hogy négyágyas szobát keresünk – ezeket ugyanis a cégek nem foglalják, ott csak az egy- vagy kétágyas szoba jöhet számításba, a négyágyasok így szabadon maradnak, ezek pedig olcsóbbak lehetnek. A harmadik pedig, hogy a várostól távolabb keresünk szállást, az olcsóságért vállalva, hogy naponta vonatozni kell, de még így is megéri: az MWC idején pl. a közeli Girona városában 150 euróért is találunk négycsillagos Hilton Hotelt három éjszakára, reggelis ellátással.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"296939","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"158","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?