Válasszuk a helyi valutát, ha kártyával fizetünk

<p>A nyaralások, a városlátogatások során egyre gyakrabban kerül elő zsebünkből a bankkártya. Ezzel ugyanis sokszor kényelmesebb fizetni, arról nem is beszélve, hogy ha a kártyás fizetést részesítjük előnyben, akkor nem kell sok helyi valutát váltani, elég egy kisebb összeg és a műanyag lap.</p>

 

De napjainkban mind több helyen fordul elő, ha bankkártyával fizetésünk, felajánlják a turistának, hogy helyi pénz helyett az otthoni valutában fizessen. Azaz például angol font helyett eurót von le a számlánkról. Ennek azonban nem szabad bedőlni, mivel mindig rossz árfolyamon kínálja az átváltást.

 Ha ezzel találkozunk, mindig a helyi valutát válasszuk, még akkor is, ha elsőre egyszerűbbnek tűnik az eurós fizetés. Hogy példával is illusztráljuk a fent leírtakat: egy magyarországi vásárlásnál 3100 forintos számlát szeretnénk kifizetni, bankkártyával. Ha ezt az összeget egy pénzváltóban váltanánk, akkor kb. 10 euróba kerülne. A banki árfolyam is hasonló tartományban mozog, 9,80–10 eurót von le a számláról, ha a forintos összeget választjuk. De a terminál felajánlja, hogy fizethetünk euróban is, ez esetben a bank már nem váltja át a forintot, hanem a kártyaolvasót kezelő bank ad el nekünk eurót – rossz árfolyamon. Az eurós összeg ugyanis 10,90–11,20 euró, azaz egy ilyen kis összegnél majdnem tíz százalékot vesztünk a tranzakción, ha az eurót választjuk.

Egy másik példa: Angliában szeretnénk felvenni az automatából 80 fontot. Az automata kiírja, hogy választhatunk: vagy fontban számolja el a kivett összeget a bankunknak, vagy euróban (ez utóbbi esetben újra az ottani bank ad el nekünk eurót – mondani sem kell, hogy rossz árfolyamon). Ha a fontos ajánlatot választjuk, akkor ez kb. 98–99 euróba fog nekünk kerülni, ha az eurósat, akkor az ottani bank 109 eurót von le a számlánkról, azaz 10 euróval kerül többe a 80 angol font. Ez több mint 10 százalék!

A fenti két esetből is látszik, hogy a terminálok, ATM-automaták ajánlata átverés, sokkal jobban járunk, ha a helyi pénznemet választjuk. Nem érdemes bedőlni az ajánlatnak, így lényegesen kisebb lesz a hosszú hétvége vagy a nyaralás számlája. Szabó László

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?