Hol sétálhatunk biztonságban a házi kedvenceinkkel?

<p>Egy ismerősöm a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az erdő melletti töltésen sétáltatta a kutyáját, amikor azt egyszer csak lelőtte egy vadász.&nbsp;</p>

Nem ez az első alkalom, amikor ok nélkül lőnek le házi kedvencet a túlbuzgó, vagy nevezzük nevén a dolgokat – mozgó célpontra utazó, ölni vágyó jágerek. Olyat is hallottam, hogy a vadász így egyenlítette ki a személyes számláját haragos szomszédjával. Persze, az esetek többségében semmi felelősségre vonás nem történt. A vadászlobbi remekül működik. Mint mondják, csak törvényes felhatalmazásukkal élnek. A vadászat divat, afféle státusszimbólum lett. Az ország területének csaknem 90 százaléka vadászterület, a bejegyzett vadászok száma veri a 80 ezret! És hol vannak a kutyatartó jogai? Hol sétálhatunk biztonságban a házi kedvenceinkkel? A kutyát nem lehet állandóan pórázon, az udvarban vagy lakásban tartani. Neki is szüksége van egy kis élettérre. Lassan már ott tartunk, hogy a kutyatartók örülhetnek, hogy nem tiltják ki őket az országból. Akkor bezzeg jól jönnek az államnak, mikor adófizetőként tejelnek. Melyek a vadászok jogkörei?

Veszelei Viktória jogász válasza:

A hatályos vadásztörvény valóban széles jogkörökkel ruházza fel a vadászőrség tagjait (člen poľovníckej stráže). A 274/2009-es törvény 29. paragrafusa első bekezdésének f) pontja arra hatalmazza fel őket, hogy elejtsék a vadászterületen szabadon mozgó kutyákat, ha azok a legközelebbi építménytől kétszáz méternél távolabbra vannak, és nem viselnek jól látható (színezetével az állat szőrétől jól láthatóan eltérő) nyakörvet vagy hámot. Önmagában nézve ez a rendelkezés valóban aggodalomra ad okot – főleg, ha a kilövés jogát kiterjeszik a széles vadászközönségre is, és azt a vadászok egy része úgy értelmezi, hogy szabad a préda. A lelövés joga azonban nem egy jogi vákuumban létező felhatalmazás. A vadászt egyrészt köti a vadászetikett és a vadászat, illetve a természetvédelem jogi keretei, másrészt be kell tartania az arányosság elvét is. A kutyák, macskák kilövésének lehetőségét ütköztetni kell más jogszabálybeli védelmet élvező érdekekkel is.

Tudvalevő, hogy a szlovák jogrend a kedvtelésből tartott állatot nem érző lényként, hanem dologként kezeli. A kutya a kutyatartó tulajdonát képezi, pénzben kifejezhető értéke van. A magántulajdon jogszabálybeli, sőt alkotmányos védelmet is élvez. De az sem abszolút: a tulajdonjog gyakorlása nem ütközhet közérdekbe vagy károsíthatja a természetet és környezetet (a törvény által megengedett mértéken felül).

A vadon élő állat- és növényvilágot nem veszélyeztethetik a természetes élőhelyükön garázdálkodó kutyák. A kilövés joga a felelőtlen állattartás miatt a vadon élő állatokra reális veszélyt jelentő kutyákra vonatkozik. Megelőző intézkedésként betiltották, hogy vadászterületen a kutyát az őt vezető személytől több mint ötven méterre elengedjék. A szabálysértőt viszont elsősorban figyelmeztetéssel / bírsággal, nem a kutyájába engedett lövedékkel kellene büntetni.

(folytatjuk)

A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?