Žitňanská lemond, ha átmegy a Smer jelöltje

Pozsony |

<p>Nő a feszültség a koalíción belül a Smer, az SNS és a Híd között. A három kormánypárt nem tudott megegyezni egy közös jelöltben az RTVS élére, Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi miniszter pedig a hírek szerint egyenesen lemondását helyezte kilátásba, ha tárcájának smeres államtitkára kerül a Bírói Tanácsba.&nbsp;</p>

A személyi kérdésekről szóló viták azután élesedtek ki, hogy a Smer és az SNS ragaszkodott ahhoz, hogy Jaroslav Rezník, a TASR jelenlegi vezetője legyen az RTVS új vezérigazgatója – ezt azonban a Híd elutasítja. A három párt csak abban tudott megegyezni, hogy Václav Mikát, az RTVS jelenlegi igazgatóját nem támogatják, közös jelöltről először nem született egyezség. Bugár Béla, a Híd elnöke kijelentette, Rezník csak az ellenzék szavazataival nyerheti meg a választást, és ha ez így lesz, az elkövetkezőkben a személyi kérdésekben vagy lesz megegyezés mindhárom koalíciós párt közt, vagy nem engedik a parlament elé a kérdést. 

Ján Baránek politikai elemző lapunknak azt mondta, Rezník miatt nem fog zátonyra futni a koalíció. Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter esete azonban szerinte érdekesebb. A tárcavezető hétfőn a Híd frakcióülésén azt mondta, amennyiben a Smer jelöltjét – egyébként a minisztérium államtitkárát –, Monika Jankovskát választja meg a parlament jövő héten a Bírói Tanácsba, megfontolja lemondását posztjáról. Žitňanská ugyanis azt szeretné, hogy a tanácsot minél kevesebb politikai befolyás érje. 
Baránek szerint elképzelhető, hogy Žitňanskát más célok vezérelhetik, ugyanis azt nem tudja, pontosan milyen kifogása van a miniszternek Jankovská ellen. Az államtitkár neve szerinte egyetlen botránnyal kapcsolatban sem merült fel, viszonylag ismeretlennek számít a politikában. „Úgy érzem, Žitňanská most távozását készítheti elő egy másik pártba, talán a Progresszív Szlovákiába” – vélekedik az elemző, aki szerint meglehet, hogy Žitňanská emiatt egy „kilépőt” rendez magának. Amennyiben ez a forgatókönyv valósul meg, a koalíció ezen az ügyön sem fog szétesni, teszi hozzá. „Amennyiben azonban Žitňanská véleményét Bugár Béla is magáévá teszi, az már egy másik kérdés. Akkor már kenyértörésre kerülhet sor, ha fokozódik a helyzet” – vélekedik. 

Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy tárcájának államtitkára, Monika Jankovská a Bírói Tanács tagja legyen. Olyannyira, állítólag megfontolja, hogy posztján maradjon-e, ha a parlament a jövő szerdai titkos szavazáson megválasztja a Smer jelöltjét. 
Žitňanská a Denník N értesülései szerint minderről a Híd hétfői frakcióülésén beszélt. A miniszter hivatalosan nem erősítette meg az információt, szóvivőjén keresztül csak annyit üzent, nem változott meg Jankovská jelöléséről a véleménye, ám ezt nem a sajtón keresztül szeretné intézni. 

Jankovskát, aki már jó ideje a tárca államtitkára, és bírói funkcióját cserélte politikai karrierre, a smeres Róbert Madej jelölte a Bírói Tanácsba. Žitňanskával már régóta nem felhőtlen a kapcsolata, és a Denník N szerint meglepetés volt, hogy az új kormányban is ő kapta meg a posztot, holott a hidas miniszter még ellenzéki képviselőként gyakran bírálta. Žitňanská azért foglal állást az ellen, hogy Jankovská a Bírói Tanácsba kerüljön, mert azt szeretné, hogy a tanács mentes legyen a befolyástól. 
A lap megkérdezte Bugár Bélát a kialakult helyzetről, ám a Híd elnöke azt mondta, számára ez a kérdés a koalíció megtartásáról szól. Gál Gábor, a Híd frakcióvezetője szerdán a parlamentben az újságíróknak azt mondta, a Híd számára probléma Jankovská jelölése, és megerősítette, Žitňanská valóban közölte a párt képviselőivel, hogy lemondását fontolgatja, ha a Smer jelöltjét megválasztja a parlament. Gál szerint ez a miniszter döntése, és korainak nevezte azt a kérdést, hogy elhagyja-e a Híd a kormánykoalíciót, ha Žitňanská végül lemond posztjáról. 

Gál kijelentette, a pártok még tárgyalni fognak a helyzetről. „Meg kell fontolnunk, mi elviselhető számunkra” – tette hozzá azzal, a koalíciós kormányzás nem egyszerű dolog. 

A Smer érdemben egyelőre nem kommentálta a helyzetet. Erik Tomáš, a párt képviselője, Robert Fico kormányfő sajtótanácsadója a Lucia Žitňanskával kapcsolatos értesülésekkel kapcsolatban kitérően válaszolt. „A Smer minden kérdésben, beleértve a személyi kérdéseket is arra fog törekedni, hogy a koalíción belül megnyugodjanak a kedélyek, és folytathassuk a munkát” – mondta lapunknak. 
Žitňanská a helyzetről a Denník N értesülései szerint csütörtökön Robert Fico kormányfővel is tárgyal majd. A miniszter korábban is bírálta már például Robert Kaliňák belügyminisztert is, ám mindeddig nem fenyegetett lemondással. (fm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?