Fénysorompó az alagút végén

Pozsony |

<p>A RegioJet legutóbbi, szerdai balesete is igazolta, hogy a Pozsony&ndash;Komárom vonal vasúti átjáróinak nagy része rendkívül kockázatos, a vonal nem kis túlzással nevezhető ütközőzónának.&nbsp;</p>

A Szlovák Vasutak (ZSSK) továbbra is állítja, hogy az átjárók megfelelnek a biztonságielőírásoknak, mégis úgy döntött, 75 átjárón növeli a biztonságot. Tavaly novemberben nyilatkozta a ZSSK lapunknak, hogy mindent megtesznek azért, hogy a főváros és Komárom közötti vasútvonal és az összes átjáró biztonságos legyen. Év elejétől tegnapi lapzártánkig összesen 21 baleset történt a vasúti átjárókon, három ember vesztette életét, hatan pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. A legutóbbi eset szerdán történt, amikor a hajnali órákban egy furgonnal ütközött a RegioJet társaság személyvonata Csallóközaranyos és Nemesócsa között. Az eddigi vizsgálat igazolta, hogy a balesetet a furgon sofőrje okozta. Bár a vasúti átjáró előtt megállt, érthetetlen okból abban a pillanatban hajtott a sínre, amikor az érkező vonat már nem tudott lefékezni. Azt, hogy miért tett így, egyelőre nem tudni. Ezen a vasúti átjárón 2012-től ez volt a harmadik baleset. Tavaly november 8-án a RegioJet egy kamionnal ütközött, a gépjármű sofőrje súlyos sérüléseket szenvedett. 2013 októberében pedig egy traktorral ütközött a személyvonat. A vasúttársaság most is azt állítja, hogy az ilyen balesetek többségét a sofőr okozza, a pohár viszont, úgy tűnik, betelt. „Az országban levő 2105 vasúti átjáró mindegyike teljesíti az előírásokat, mi mégis úgy döntöttünk, hogy azokon az átjárókon, ahol a sofőrök fegyelmezetlensége miatt egyre gyakrabban történnek balesetek, szigorítani fogjuk a biztonsági intézkedéseket” – nyilatkozta tegnap lapunknak Martina Pavlíková, a ZSSK szóvivője. Azt, hogy pontosan mely átjárókat érinti a biztonsági intézkedések szigorítása, és hogy mennyi található a déli vonalon, nem akarta elárulni. „A Csallóközaranyos és Nemesócsa közti vasúti átjárót is besoroltuk a jegyzékbe, amelyet még nem véglegesítettünk” – mondta Pavlíková azzal, hogy olyan átjárókra koncentrálnak, ahol gyakoriak a balesetek, ahol belátható időn belül sűrűbb lesz a forgalom, illetve ahol építkezés miatt romlott a kilátás a vasútvonalra. A ZSSK a felújításokat uniós alapokból szeretné finanszírozni, a projekt rendkívül költséges. Például egyetlen fénysorompó felszerelése 250–300 ezer euróba kerül. Néhány héten belül kellene választ kapni az illetékesektől arra, lesz-e elég pénz és ha igen, mely vasúti átjárókra fogják költeni.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?