Lexa hatvan napig nyugodtan aludhat

Pozsony |

<p>A Pozsonyi III.&nbsp;Járásbíróság addig nem lép Ivan&nbsp;Lexa&nbsp;és 12 társának ügyében, amíg az Alkotmánybíróság nem dönt az alkotmánytörvényről.&nbsp;</p>

Tegnap délelőtt már megjelent a törvénytárban a Vladimír Mečiar által kihirdetett amnesztiák és a Michal Kováč államfő fiára, ifj. Michal Kováčra vonatkozó kegyelmi rendelet eltörléséről szóló deklaráció, melyet szerdán 129 szavazattal hagyott jóvá a parlament. A deklaráció tehát hatályba lépett, a bíróság akár azonnal léphetne ifj. Michal Kováč ügyében, mert az amnesztiák eltörléséről szóló határozat automatikusan eltörli az összes olyan határozatot, melyek eddig gátolták a büntetőeljárás folytatását. Az elrablási ügy vádiratát, melyet Michal Serbin írt meg, a Pozsonyi III. Járásbíróságon őrzik. Elnöke, David Lindtner kijelentette, addig nem lépnek az ügyben, amíg nem lesz világos az Alkotmánybíróság (AB) álláspontja a mečiari amnesztiákkal kapcsolatban. Lindtner a Denník N-nek úgy fogalmazott, nem látja értelmét, hogy az üggyel megbízzon egy bírót, ha az AB két hónap múlva eltörölheti a határozatot. Az AB ma tájékoztat arról, hogyan fog lépni az alkotmánytörvény elbírálásával kapcsolatban. Lindtner hozzátette, véletlenszerűen osztja ki az ifj. Michal Kováč elrablásáról szóló vádiratot a bíróság egyik bírójának, amint a taláros testület dönt, illetve ha letelik a 60 napos határidő. Az a bíró, aki 2001-ben ezt az ügyet megkapta, már nem dolgozik a járásbíróságon. 

Tegnaptól Ivan Lexát, az SIS volt igazgatóját ismét hivatalosan vádolják ifj. Michal Kováč külföldre hurcolásával. Ezért a bűncselekményért 5-től 12 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Ivan Lexa mellett az ügyben részt vevő további 12 személy ellen is érvényes a vádemelés. Noha Ivan Lexa az utóbbi időben többször is járt Mexikóban, korábban Dél-Afrikába menekült, David Lindtner nem tartja indokoltnak előzetes letartóztatását. (SITA, Denník N, ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?