Fejlesztési illeték lesz Dunacsúnban

Dunacsún |

<p>Pozsony városrészeinek polgármesterei szerint a főváros területén egységes illetéket kellene kérni a vállalkozóktól.</p>

Március elejétől Dunacsún városrészben is bevezetik a fejlesztési illetéket. A befolyt összegből egyebek mellett az alapiskola építését finanszírozná az önkormányzat, jelenleg ugyanis nincs iskola a városrészben.

A lakóépületekre maximálisan kiszabható, négyzetméterenkénti 35 euró fejlesztési illeték bevezetéséről döntött a városrész képviselő-testülete a hét eleji soron kívüli ülésen. „Az általános érvényű rendelet szerint a városrész területén levő ipari épületekre, üzlet- és raktárhelyiségekre is vonatkozik az illeték” – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Lenka Maschanková képviselő. A mezőgazdasági építmények, üvegházak, vízgazdálkodási építmények után kedvezményes, 10 euró illetéket kér az önkormányzat. A többi épületre – garázsokra, nyaralókra, üdülőkre – 25 eurós illeték vonatkozik. Gabriela Ferenčáková, Du-

nacsún polgármestere a hírügynökségnek elmondta, az illetékből finanszíroznák az új alapiskola felépítését. „Egyre több a gyerek. Szeptembertől a dunacsúni elsősök nem kezdhetik meg a tanévet a nagyszarvai alapiskolában, ahogy eddig, mivel megszűnt a közös iskolakörzet. A következő években az iskolaépítés a község prioritása” – közölte a polgármester. Hozzátette, a fejlesztési illeték bevezetése megfelelő pénzforrás azoknak a községeknek, amelyekben nincs ipari termelés. A beszedett összeget az egyszeri kiadások – az óvoda, a helyi utak, parkok, járdák és a temető karbantartásának – finanszírozására fordíthatják.

Pozsony képviselő-testülete tavaly decemberben döntött a fejlesztési illeték bevezetéséről, ez azonban nem tartalmazta a helyi fejlesztési illetékekről szóló törvénymódosítást, amelyet a parlament fogadott el, szintén decemberben. Pozsony városrészeinek polgármesterei januári találkozójukon megegyeztek abban, hogy a főváros területén egységes fejlesztési illetéket kellene bevezetni, ahogy azt decemberben a testület jóváhagyta. A városrészek önkormányzatai dönthetnek arról, egységes lesz-e az illeték. (TASR, béva)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?