Szlovák dominancia a zágrábi női műlesikló-viadalon

Zágráb |

<p>A Világkupa-sorozat történetében először kettős szlovák győzelem került be a krónikákba, a műlesiklók zágrábi viadalát Veronika Velez-Zuzulová nyerte Petra Vlhová előtt. Harmadikként a cseh Šárka Strachová zárt.</p>

Zuzulovának bevallottan nem a zágrábi a kedvenc versenyhelyszíne, eddigi tíz rajtjából csak egyszer tudott dobogóra állni Horvátországban, Vlhová pedig tavaly és tavalyelőtt sem fejezte be a versenyt. Idén azonban átírták a krónikákat: eddig csak egyszer fordult elő a Vk-sorozatban, hogy két szlovák alpesi síző álljon egyszerre a dobogóra (2016-ban Flachauban Zuzulová győzött, Vlhová a harmadik lett), kettős szlovák győzelem pedig most született először.

Zuzulová a rajtsorrend sorsolásakor az 1-est húzta, s azt mondta, ennek nagyon örül. Hogy nem a levegőbe beszélt, azt az első futamban bizonyította is: dinamikusan nyitott, és nagyobb hiba nélkül abszolválta a pálya első felét. A második, kissé meredekebb szakaszra már kicsit elfáradt – a zágrábi az idei műlesikló Vk-sorozat leghosszabb versenypályája –, de így is övé lett a legjobb idő. „Nagy küzdelem volt végigmenni, éjjel ugyanis megbetegedtem. Elég rosszul érzem magam – árulta el a célban Zuzulová. – Az első fordulóban férfi tűzte ki a pályát, ami látható volt, nem volt egyszerű teljesíteni az egyenetlen havon.“

Az utána következő favoritok közül az osztrák Bernadette Schild közelítette meg a leginkább, 39 századmásodpercnyire. A legnagyobb meglepetést a legnagyobb esélyesek okozták: a szezon eddigi egyeduralkodója, a négy eddigi műlesiklás győztese, Mikaela Shiffrin nem tudta befejezni az első kört, s ezzel megszakadt nagy sorozata, mely során zsinórban 12 szlalomot nyert meg. „Sajnálom az esetet, de nem aggódom, mert tudom, hol hibáztam. Egy bukkanó megdobta a léceimet, emiatt estem ki" – mondta a történtek után a 21 éves amerikai, aki legutóbbi kiesése óta egymás után 34 műlesikló versenyen ért célba, utoljára 2012 decemberében, Semmeringben esett ki.

Shiffrinhez hasonlóan a svájci Wendy Holdener is kicsúszott, s összességében az első nyolc versenyző közül csak négyen teljesítették az egész pályát. A másik szlovák síző, a célban láthatóan elégedetlen Petra Vlhová a negyedik pozícióból várhatta a folytatást.

A második körben már nem hibáztak az esélyesek. A kis kristályglóbusz címvédője, a svéd Frida Hansdotter az ötödik helyről remekül futott, de őt is felülmúlta Vlhová, aki végigszáguldott a pályán, és átvette a vezetést. Az addig második helyen álló Schild visszaesett, a cseh Šárka Strachová pedig megőrizte harmadik helyét. Vlhovát így már csak a honfitárs Zuzulová előzhette meg, aki rutinosan, nem kockáztatva ment végig, megtartva előnyéből 24 századot.

„Az elejétől a végéig nagyon nehéz volt. Örülök, hogy nyerni tudtam, mert az volt az egyik álmom, hogy a zágrábi szurkolók előtt is győzök egyszer, végre sikerült. Fantasztikus, hogy két szlovák sportoló állhat a dobogón, és még szebb, hogy Šárka lett a harmadik“ – nyilatkozta Zuzulová idei első Vk-győzelme után, amely összességében az ötödik sikere a 32 éves sízőnek.

Vlhová karrierje hatodik dobogós helyezését ünnepelhette a Világkupa-sorozatban. 

Eredmények:
    -------------
1. Veronika Velez-Zuzulová (szlovák) 2:02.53 perc (1. futam: 1:00.40 perc/1:02.13 perc)
2. Petra Vlhová (szlovák) 2:02.77 (1:00.88/1:01.89)
3. Šárka Strachová (cseh) 2:03.05 (1:00.81/1:02.24)
    
A szakági vk állása 5 futam után: 1. Mikaela Shiffrin (amerikai) 400 pont, 2. Velez-Zuzulová 390, 3. Wendy Holdener (svájci) 260, 4. Vlhová 221, 5. Strachová 201

Az összetett vk állása 16 futam után: 1. Shiffrin 798 pont, 2. Lara Gut (svájci) 583, 3. Ilka Stuhec (szlovén) 495 ... 6. Velez-Zuzulová 390 ... 9. Vlhová 334 ... 28. Miklós Edit (magyar) 131

(TASR, SITA, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?