250 milliós hiány a VšZP-ben

Pozsony |

<p>Az Általános Egészségbiztosító év végi hiánya akár a 250 millió eurót is elérheti. Az állami egészségbiztosító mintegy 150 millió euró kiegészítő támogatásra szorul majd jövőre.</p>

Egyre pontosabban látszik, hogy az Általános Egészségbiztosító hatalmas hiánnyal zárja az idei évet. Nyáron Miroslav Kočan tavasszal kinevezett vezérigazgató az előzetes könyvvizsgálás alapján már jelezte, hogy több százmilliós hiány várható év végére, a biztosító által most elkészített konszolidációs terv szerint a hiány akár 250 millió euró is lehet. „A 2016-os év végére a VšZP becslése alapján a veszteség 225–250 millió euró lehet – tájékoztatott tegnap Miroslav Kočan. – A pontos összeg majd csak az éves zárszámadásból derül majd ki.”

A VšZP állítja, hogy ezt a betegek, a biztosító ügyfelei nem fogják megérezni, annak ellenére sem, hogy komoly takarékossági intézkedésekre készülnek. „A takarékossági intézkedések célja a költségek növekedési tempójának csökkentése, 2017-ben 115 millió eurós megtakarítást eredményeznek majd” – állítja Kočan. Ehhez kérnek még az államtól 150 millió eurót. A 115 millióból csak a gyógyszerkiadásokon 39,5 milliót akar megspórolni a biztosító, az ellenőrzéstől 24 millió euró megtakarítást vár, egyéb egészségügyi anyagok költségeit 21 millióval, a CT- és MR-kivizsgálások költségeit pedig 20 millió euróval akarja visszavágni.

Azt egyelőre sem az egészségügyi, sem a pénzügyminisztérium nem árulja el, hogy honnét lesz erre pénz. Az egészségügyi tárca a pénzügytől vár segítséget. „A VšZP költségvetésének a kiegészítése szorosan összefügg az egészségügyi költségvetés kiegészítésével, arról, hogy az ágazat, illetve a VšZP költségvetésének kiegészítése pontosan mekkora lesz, a tárca a pénzügyminisztériummal fog tárgyalni” – tájékoztatta lapunkat Stanislava Luptáková, az egészségügyi minisztérium szóvivője. A pénzügyminisztérium is szűkszavúan válaszolt kérdéseinkre. „Tekintettel arra, hogy a pénzügy és az egészségügyi tárca között a tárgyalások még nem fejeződtek be, korai részletesebb tájékoztatást adni” – válaszolta Alexandra Gogová szóvivő.

Bastrnák Tibor (Híd), a parlament egészségügyi bizottságának alelnöke bízik benne, hogy a kormány megtalálja a szükséges forrásokat. „Ez egy örökölt adósság, a hiányt túlzott törvényes kiadások és az alacsony kompenzáció okozta, a VšZP pénzügyeit minél előbb rendbe kell hozni, és ezt a kormány meg is fogja tenni” – mondta lapunknak Bastrnák. A 150 millió eurós állami kiegészítés fedezetét azonban még ő sem látja. „50 millió eurós tartalék van az egészségügyi ellátásra, a hiányzó 100 millió eurót év közben kell megkeresni a kabinetnek” – véli a képviselő. Szerinte Tomáš Drucker egészségügyi miniszternek van olyan politikai támogatottsága, amivel biztosítható a hiányzó összeg. (lpj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?