Ineko: romlott a demokrácia szintje

Pozsony |

<p>Büntetlen korrupció, a legnagyobb botrányok eredménytelen vizsgálata, a főügyészválasztás és az alkotmánybíró-jelöltek körüli huzavona is nagyban hozzájárult a demokrácia romlásához &ndash; derül ki az Ineko társadalomkutató intézet felméréséből.</p>

A 80 megkérdezett szakember közül 35-en úgy vélték, hogy enyhén romlott a demokrácia állapota, 17 válaszadó szerint nagyobb mértékben, öt szerint jelentősen romlott a demokrácia állapota Szlovákiában az elmúlt öt évben. Tizenhárom megkérdezett úgy véli, nem javult és nem is romlott a demokrácia minősége. Ellenben nyolcan enyhe, ketten pedig nagyobb javulást véltek felfedezni. Jelentősebb javulást egyetlen válaszadó sem tapasztalt.

A szomszéd országok közül csak Magyarországot, Lengyelországot és Ukrajnát előzzük meg. Az INEKO társadalomkutató intézet 200, a társadalom különböző területein tevékenykedő, közismert szakembernek juttatta el elektronikus kérdőívét, melyet 80-an töltöttek ki. A válaszadók között volt többek között Konštantín Čikovský és Lukáš Fila, a Denník N munkatársa, Martin Dubéci a Progresívne Slovensko kezdeményezésből, Soňa Szomolányi szociológus, Grigorij Mesežnikov politológus, Daniel Milo szélsőségekkel foglalkozó szakértő és Ján Mazák volt alkotmánybíró, az államfő tanácsadója.

A megkérdezettek szerint a demokrácia minőségének romlásához nagyban hozzájárult, hogy a hatóságok nem vizsgálták ki a Gorilla- és a Bašternák-botrányokat, nem büntetik a korrupciót, előretört Marian Kotleba és az ĽSNS, hogyan reagálnak a politikusok a menekültválságra, hogyan választják meg Szlovákiában a főügyészt és hogy még nem nevezték ki az alkotmánybíró-jelölteket.

Ellenben a demokrácia állapotán nagyban javított a szerződések és a bírósági döntések nyilvánossá tétele, Andrej Kiska államfői tevékenysége, a Denník N napilap megalakulása, illetve az, hogy Štefan Harabint nem választották meg a Legfelsőbb Bíróság és a Bírói Tanács élére.

A megkérdezettek szerint azonnali javulást hozhatna, ha a hatóságok végre kivizsgálnák a Bašternák-botrányt, ha rendszeresen felügyelnék a többmilliós pályázatokat, ha bevezetnék a részletes vagyonbevallásokat, politikamentessé tennék a rendőrséget, az ügyészséget és a bíróságokat. A demokrácia helyzetének javításához leginkább Andrej Kiska köztársasági elnök és a civilszervezetek járulnak hozzá; legkevésbé a kormány, a parlament és a főügyészség.

A demokráciát leginkább a nem standard pártok, Marian Kotleba ĽSNS és Boris Kollár Sme rodina pártja veszélyezteti, valamint az SNS és a Smer. A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek szerint a lakosság azért fordul a nem standard politikai pártok felé, mert kiábrándult a korrupt standard politikusokból, akiket az oligarchák és a nagyvállalkozók befolyásolnak, és képtelenek megoldani az egészségügy, az oktatásügy, valamint az igazságügy problémáit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?