Megnézték a diákok teljesítményét, nem állnak túl jól a magyar iskolák

A magyar diákok teszteredményei nem voltak elegendőek arra, hogy az INEKO listáján a legelőkelőbb helyekre juttassák a magyar tannyelvű intézményeket
Pozsony |

Az INEKO gazdaságkutató intézet a diákok teljesítménye alapján értékelte a szlovákiai alap- és középiskolákat, illetve a gimnáziumokat. A magyar tannyelvű intézmények egyik listán sem szerepeltek kiemelkedően.

Az INEKO mindenekelőtt leszögezte, az iskolák rangsorolását nem úgy kell értelmezni, hogy az első helyeken a legjobb vagy a legminőségibb intézmények foglalnak helyet. Az eredmények elsősorban a diákok teljesítményét tükrözik, de nem vesznek figyelembe olyan külső tényezőket, mint például a diákok szociális háttere, kizárólag az elsajátított tudásra helyezik a hangsúlyt.

„A rangsor nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben az iskola minőségét, de hasznos útmutatóul szolgálhat az iskolaválasztás során, és főként felkeltheti a közvélemény érdeklődését az iskolák minőségét érintő viták iránt”

– olvasható az INEKO elemzésében.

Matej Tunega, az intézet szakértője hangsúlyozta, a szülőknek ugyanakkor olyan tényezőket is érdemes figyelembe vennie, mint az iskolák technikai felszereltsége, a tantárgyak rendszere, az intézményben uralkodó hangulat vagy a diákok részvétele a különféle versenyeken.

Az alapiskolák értékelésénél a legnagyobb súlya a kilencedik osztályban írandó, átfogó teszt eredményének volt, de figyelembe vették az ötödik évfolyamban írt tesztet, illetve azokon a versenyeken elért eredményeket is, amelyeket az oktatási minisztérium is elismer. A szakközépiskolák és a gimnáziumok esetében az írásbeli érettségi eredménye, a végzős diákok elhelyezkedési rátája, valamint a versenyeken elért eredmények számítottak. Minden intézménynél az előző négy év adatait dolgozták fel, majd az eredményeket egy 1-től 10-ig terjedő skálán értékelték.

A legjobb eredmények

Az alapiskolák közül az első helyen most is a kassai Szent Cirill és Metód Alapiskola végzett. Az intézménynek már a tavalyi listán is sikerült elhódítania a legelőkelőbb helyezést, ráadásul javítani is tudott az eredményén, 9,3-mas eredményt ezúttal 9,8-ra növelte. A második helyen a Szentgyörgyi Alapiskola végzett 9,4 ponttal, majd a nagymihályi Teodor Jozef Mousson Alapiskola következik 9,3 ponttal.

A szakközépiskolák listáján a nagyszombati Kereskedelmi Akadémia került az élre, a tavalyi második helyezése és 8,9 pontja után most 9 pontra sikerült javítania. Ezt követi a poprádi Magán Szakközépiskola, majd az eperjesi Elektrotechnikai Szakközépiskola.

A gimnáziumok esetében egy fővárosi intézmény, a Teplická utcában található, kiemelkedően tehetséges diákok számára létrehozott gimnázium lett az első (Škola pre mimoriadne nadané deti – Gymnázium), amely 9,8 pontot ért el. A második a Kassa-Óvárosban található gimnázium lett, a harmadik pedig a főváros Főrév (Ružinov) városrészében található Jur Hronec Gimnázium.

Lemaradó magyarok

Az INEKO értékelése alapján a magyar diákok nem teljesítettek kiemelkedően az említett teszteken. Ami az alapiskolákat illeti, az első magyar nyelvű intézmény, vagyis a Pozsonyban található Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola mindössze a lista 122. helyét foglalta el, 7,5-ös értékeléssel. Az első 200 intézmény között már csak egyetlen magyar tannyelvű iskolát találunk, mégpedig a Szenczi Molnár Albert Alapiskolát (184. hely, 7,2 pont).

A szakközépiskolák listáján első ránézésre jobban állnak a magyar intézmények, hiszen az érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola a 20. helyre került, de ha az értékelést vesszük figyelembe, ugyanannyi pontot szerzett, mint a Duna utcai alapiskola. A jobb helyezés azzal magyarázható, hogy az INEKO sokkal több alapiskolát értékelt, mint szakközépiskolát. Ugyanennél a listánál maradva, az első ötven intézmény közé befért még az ógyallai Építőipari Szakközépiskola (43. hely, 6,9 pont), valamint a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola (47. hely, 6,9 pont).

A gimnáziumok listáján egyetlen intézmény sem fért be a legjobb 30 közé. A legelőkelőbb eredményt a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium érte el 7,5 ponttal, ami a 35. helyre volt elég. A második legjobbra értékelt magyar gimnázium a dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium lett (52. hely, 7 pont), majd az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium következik (60. hely, 6,5 pont).

A teljes lista itt tekinthető meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?