Sokat spórolhatunk a takarékos fűtéssel

<p>Elkezdődött a fűtési szezon, és a hőenergiáért fizetett összeg havonta a családi költségvetés jelentős részét lecsippenti. Egy kis odafigyeléssel előre megtervezhető, a téli hónapokban hogyan spórolhatunk a melegen.</p>

A családi házakban vagy a saját kazánnal felszerelt épületekben akkor kapcsolják be a fűtést, amikor akarják, a központi fűtéssel rendelkező házakban pedig – a hatályos kormányrendelettel összhangban – akkor, ha két egymást követő napon az átlaghőmérséklet 13 fok alá süllyed. A magasabban és északabbra fekvő helyeken ez szeptember végén, a déli és a nyugati országrészben pedig október elején következett be. Noha a legtöbb helyen már javában fűtenek, szakemberek szerint a közepes nyár után enyhe, nem túl hideg télnek kellene következnie, amit a pénztárcánkon is érezni fogunk. „A tél várhatóan nem lesz nagyon hideg, inkább közepes, az átlagnál melegebb télre számíthatunk” – nyilatkozta Jozef Csaplár, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársa. Az utóbbi években enyhébb telek követték egymást, és az előrejelzések szerint ez a trend folytatódni fog. Ha enyhébb a tél, langyosabbak lehetnek a radiátorok, azaz kisebb fűtésszámlára számíthatunk. Aki azonban nem akar csak az esetleges enyhébb időjárásra hagyatkozni, hanem mindenképpen spórolni akar, annak tanácsos felkészülnie a fűtési szezonra, és egy kis odafigyeléssel, tervezéssel jelentős összeget takaríthat meg.

A hő a legnagyobb tétel

A hőszolgáltatóknak is jobb a kiegyensúlyozott tél, azaz ha nincsenek nagy hőmérsékletbeli kilengések. „A rendszer akkor működik a legjobban, ha egyfolytában üzemben van. Az nagyon rossz, ha rendkívül nagy fagyok vannak, amelyeket hirtelen felmelegedés, majd újabb erős lehűlés követ” – magyarázta Jozef Krázel, a Szlovákiai Hőszolgáltatók Szövetségének az alelnöke.

A havi rezsiköltség legnagyobb tétele a távhőszolgáltatás díja, amely általában a költségek harmadát teszi ki. Az ár kiszámításánál a lakás alapterületét, és – ha a fűtőtestekre fel vannak szerelve a mérőberendezések – az egyes lakások valós fogyasztását veszik alapul. Hogy e két tételt milyen arányban veszik figyelembe az adott társasházban, arról a vonatkozó törvény nem szól. Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) ajánlása szerint az alapterületet figyelembe vevő tételnek nagyjából 60 százalékosnak kellene lennie, míg a fennmaradó rész juthat a valós fogyasztásra. Ha a lakóházban a radiátorokra még nem szereltek fel mérőket, akkor csak a lakás alapterületét veszik figyelembe. A kedvezőtlen fekvésű lakások esetében az ár kiszámításánál egy koefficienst alkalmaznak, vagyis az árat például 0,80-nal vagy 0,93-mal szorozzák be. Ennek a nagyságáról azonban a lakógyűlés dönt. Ha valaki olyan házban lakik, ahol minden lakásban fűtési költségmegosztót szereltek a radiátorra, mindenképpen érdemes szabályozni a fűtést.

A szigetelés segít

Pozsonyban egy hőszigetelt panelházban található, átlagos, 74 négyzetméternyi alapterületű, 3 szobás lakás évente mintegy 44 GJ hőenergiát „fogyaszt el”. A ténylegesen felhasznált energia mennyisége attól függ, hogy egész évben hogyan alakul az időjárás, milyenek a ház építészeti konstrukciójának a műszaki tulajdonságai (milyen állapotban van és milyen típusúak a falak, a tető, a pince padlóburkolata, az ablakok, ajtók), ki mennyire fűti a lakását, valamint milyen fűtési módszert alkalmazunk (hogyan állítjuk be a radiátorokon a termosztátokat, napközben és éjjel szabályozzuk-e a hőmérsékletet az egyes helyiségekben).

4 fok – 24%

A fűtésköltség jelentősen csökkenthető a fűtési rendszer korszerűsítésével, a házak hőszigetelésével. A nyílászárók cseréje mellett legjobb megoldás a teljes szigetelés: számítások szerint a hőveszteség 25–30 százaléka a tető számlájára írható, az energia 25–35%-a az ajtókon, ablakokon át szökik el, 10–15%-a a padlón, 20–30%-a pedig a falakon át. A lakások, házak szigetelése megtérülő beruházás, hiszen a kisebb energiaszámla komoly megtakarítást jelent.

Spórolhatunk a fűtési szokásaink megváltoztatásával is. Például öltözzünk fel melegebben! Ha a megszokott 24 fokról 20 fokra állítjuk a hőmérsékletet, a 4 fok csökkentéssel akár 24%-kal is csökkenhet a fogyasztásunk. A nappali és az éjszakai hőmérsékletet mindenképpen ajánlott külön szabályozni, így valóban sokat tudunk megtakarítani. Emellett tanácsos légteleníteni a radiátorokat! Ehhez nincs szükség szakemberre, nem igényel különösebb szakértelmet, elég egy légtelenítő kulcs vagy egy csavarhúzó.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?