Elégedettebbek a betegek, mint tavaly

Pozsony |

<p>A kórházi kezelést saját bőrükön megtapasztalt&nbsp;betegekkel&nbsp;értékeltette a kórházakat a Dôvera Egészségbiztosító. A biztosító szerint a&nbsp;betegek&nbsp;2015-ben&nbsp;elégedettebbek&nbsp;voltak,&nbsp;mint&nbsp;egy évvel korábban. A kórházakat értékelték az Általános Egészségbiztosító ügyfelei is.&nbsp;</p>

A Dôvera kérdőíveit tavaly 8 ezer beteg töltötte ki és küldte vissza a kórházi kezelést követően. Ezeken 1től 5-ig osztályozhatták a kórházakat az iskolai osztályzatoknak megfelelően. Az összes kórház átlaga 1,66 lett, ami javulást mutat a 2014-es 1,72-höz képest. „Örülünk a javulásnak, és további jó hír, hogy a javulás csaknem valamennyi területre igaz” – jelentette ki Martin Kultan, a Dôvera Egészségbiztosító vezérigazgatója. 

Az orvosok magatartása 

Az értékelésben a legjobb átlagot az orvosok magatartása kapta, az 1,45-ös átlag azt mutatja, hogy a túlnyomó többség elégedett volt kezelőorvosa viselkedésével. A lista végén a kórházi étkezés és a szálláskörülmények minősége áll: az étel színvonala 2,1-es, a szállásé 1,94-es átlagot kapott. Meglepő azonban, hogy az egyik mutató, amelyik nem javult az elmúlt évhez képest, az a betegek állapotának javulása a kórházból való távozást követően: ez a mutató a betegek értékelése alapján 1,73-as átlagot ért el. 

Gyógykezelés 

A kórházi kezelés utáni állapot javulása ugyan rosszabb értéket ért el a 2014-hez képest, viszont a betegek elégedettebbek voltak a kezelés színvonalával. A gyógykezelésre a betegek által adott jegyek alapján 1,53-as átlag jött ki. „Ez azt mutatja, hogy a kórházak igyekeznek javítani szolgáltatásaik” – állítja Kultan. A biztosító a szerződéskötés során figyelembe veszi azt is, hogy a betegekmennyire elégedettek az adott intézménnyel. 

Tájékoztatás 

A korábbi években az egyik gyakran kifogásolt terület a betegek tájékoztatása betegségükről a kórházakban. Most az orvosok jobban szerepeltek a nővéreknél: az orvosok 1,59es értékelést kaptak, míg a nővérek tájékoztatása 1,70-es átlagot szerzett. 

Az elégedetlen szülők 

A kórházban kezelt gyerekek helyett a szülők értékeltek, ők szigorúbban értékelték a kórházakat. A gyógykezelésre átlagosan 1,64-es jegyet adtak, szemben a felnőttosztályokra adott 1,53-as értékkel. Ugyanez vonatkozik az orvos-beteg, nővérbeteg kapcsolatokra is: a szülők kevésbé elégedettek a tájékoztatással, magatartással, ha gyerekükről van szó, mint ha saját maguk betegek. 
A biztosító szerint az elégedetlenség általában a fiatalabbakra jellemzőbb, ők sokkal szigorúbban értékelték az intézményeket, mintaz idősebb betegek. A nemek összehasonlításában a nők bizonyultak kritikusabbnak, a férfiak elnézőbbek a kórházakban nyújtott ellátás színvonalával szemben. A regionális felosztás azt mutatja, hogy a keleti kórházak betegei elégedettebbek, a rangsor végén általában minden kategóriában a nyugati országrészben lévő kórházak voltak többségben. Az általános kórházak közül az utolsó helyeken szerepel a galántai és a komáromi kórház, a dunaszerdahelyi a középmezőnyben végzett. Az egyetemi kórházak között a pozsonyi kórházak végeztek az utolsó helyeken. 

A VšZP is értékelt 

Nem mutat nagy eltérést a kórházak értékelése akkor sem, ha másik egészségbiztosítóhoz tartoznak. Az intézményeket értékelték az Általános Egészségbiztosító ügyfelei is, de a biztosító erről csak egy szűkszavú tájékoztatást adott ki a TASR hírügynökségnek. Ők nem kategóriánként osztályozták az intézményeket, csak egy listát készítettek. Az élen a Dôveránál is előkelő helyen végzett nyitrai Kardiocentrum és a besztercebányai Mammacentrum végzett, míg a lista végén a galántai kórház és a Zsolnai Egyetemi Kórház található. 

Egyetemi kórházak rangsora (név, helyezés) 

SzNF Központi Katonai Kórház, Rózsahegy 1 
Egyetemi Kórház, Turócszentmárton 2 
F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház, 3 
Besztercebánya 
Egyetemi Gyermekkórház, Besztercebánya 4 
J. A. Reiman Egyetemi Kórház, Eperjes 5 
L. Pasteur Egyetemi Kórház, Kassa 6 
Egyetemi Gyermekkórház, Kassa 7 
Egyetemi Kórház, Nagyszombat 8 
Egyetemi Kórház, Trencsén 9 
Egyetemi Kórház, Érsekújvár 10 
Egyetemi Kórház, Nyitra 11 
Egyetemi Kórház, Zsolna 12 
Egyetemi Gyermekkórház, Pozsony 13 
Egyetemi Kórház, Pozsony 14 

Általános kórházak rangsora (név, helyezés)

Szt. Mihály Kórház, Pozsony 1 
Irgalmasok Egyetemi Kórház 2 
és Rendelőintézet, Pozsony 
Vasúti Kórház, Kassa 3 
L. Svoboda Kórház, Svidník, a.s. 4 
Tőketerebesi Kórház és Rendelőintézet 5 
1. Magánkórház, Kassa-Saca 6 
Lőcsei Kórház 7 
3. Magánkórház, Bánovce 8 
Privigyei Kórház 9 
Poprádi Kórház 10 
Királyhelmeci Kórház 11 
Szt. Barbara Kórház és Rendelőintézet, 18 
Rozsnyó 
Dunaszerdahelyi Kórház 19 
Losonci Kórház és Rendelőintézet 28 
Az Egészség Világa – Svet zdravia, 34 
Rimaszombat 
Štefan Kukura Kórház és Rendelőintézet, 39 
Nagymihály 
FORLIFE, Komárom 40 
Szt. Lukács Kórház és Rendelőintézet, 41 
Galanta, a.s. 
Kórház és Rendelőintézet, Léva 42 

Szakkórházak rangsora (név, helyezés)

Kardiocentrum, Nyitra 1 
Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézete – 2 
Gyermek Szívközpont 
Szív- és Érrendszeri Betegségek 3 
Kelet-szlovákiai Intézete, Kassa 
Endokrinológiai és Diabetológiai Intézet, 4 
Pozsony 
Szt. Erzsébet Onkológiai Kórház 5 
Szív- és Érrendszeri Betegségek 6 
Közép-szlovákiai Intézete 
Nemzeti Onkológiai Intézet, Pozsony 7 
Nemzeti Rehabilitációs Intézet, Kováčová 8 
Kelet-szlovákiai Onkológiai Intézet 9 
Pszichiátriai Szakgyógyintézet, 10 
Predná Hora 
Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézete, 11 
Pozsony 

(Forrás: Dôvera Egészségbiztosító) 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?