Az emberek kiakadtak a „kreatív illetékektől” a szakrendelőkben: nézzék meg, mi mindenért kell fizetni!

illetékek a rendelőkben

A szakrendelők nem elégedettek a pénzek elosztásával az egészségügyben! A költségvetést megemelték ugyan, de az orvosok azt mondják, hogy nem tudnak megélni, és a rendelők működése veszélyben forog. Emiatt fennáll a kockázata annak, hogy a betegek még többet fizetnek majd egyes vizsgálatokért. A díjak bevezetését már saját bőrünkön tapasztaltuk.

A kassai Anna asszonynak is megvannak a tapasztalatai. „Meglepett, hogy a preventív vizsgálat után a nőgyógyászom 3 eurót számolt fel, még nyugtát sem adott. A megelőző szűrővizsgálatokat a biztosító fedezi” – mesélte Anna a felmérésben. Vlastának szintén van tapasztalata a díjakkal kapcsolatban, tőle a szakorvos 5 eurót számolt fel a vizsgálatért. „Az orvos azt mondta, hogy ha akarom, nyugtát állít ki, de akkor hozzá a továbbiakban már ne járjak. Így hát kifizettem, nincs értelme velük vitatkozni” – vallotta be.

A rimaszombati reumatológiai klinikán 15 eurós adminisztrációs díjat fizettem. Csontritkulással kezelnek. De ki merészkedné ezt kritizálni, a betegek örülnek, hogy egyáltalán fogadják őket az orvosok” – mondja Jana, aki két éve a páciensük, és csak most vezettek be ilyen díjat. Jana és a többi interjúalany is névtelenséget kért. Attól tartanak, hogy az orvos legközelebb nem fogadná őket, és nagyon nehéz új szakorvost találni.

Pénzhiány van a járóbeteg-ellátásban

Mindeközben tavaly hasonló díjakat vezettek be a járóbeteg-szakrendelők, amikor nem tudták kifizetni a magas közüzemi számlákat, és pénzt kértek az emberektől „a működési költségek ellensúlyozására”.

Az egészségügyi minisztérium azonban foglalkozik a helyzettel. Zuzana Dolinková intenzíven tárgyalni akar Ladislav Kamenickývel (Smer), a pénzügyminisztérium vezetőjével.

Zuzana Dolinková

Ő maga is elismerte, hogy az idei költségvetésben nincs elég pénz az egészségügyre, különösen a járóbeteg-ellátásban. „Ezt már a kezdetektől fogva mondtam, amikor az állami költségvetést jóváhagytuk, akkor is, amikor a programrendelet készült. Az elégedetlenség természetesen természetes” – jegyezte meg. Egy találkozóra már sor került az ambuláns szektor képviselőivel. „Bár időnként éles volt a véleménycsere, ígéretet tettem arra, hogy még intenzíven tárgyalni fogok a pénzügyminiszterrel az egészségügyi tárca további refinanszírozásáról 2024 folyamán” – zárta a miniszter.

Dolinková miniszter asszony az illetékekről is beszélt röviden a hétfői sajtótájékoztató végén, Robert Fico miniszterelnöknek az egészségügyi minisztériumban tett látogatását követően. „Egy-két hónapon belül befejezzük a díjak és pótdíjak ellenőrzését az önkormányzatokkal együttműködve.” Mint mondta, a cél az, hogy pontos információkat kapjanak arról, hogy a szakrendelők milyen szolgáltatásokért számítanak fel díjat, és hogy ezek összhangban vannak-e a hatályos jogszabályokkal.

Az elemzők elmondták, milyen kockázattal jár, ha túl sokat fizetünk

A szakrendelők díjainak növekedési tendenciája tehát továbbra is folytatódik. Az összegeket egyfajta félszürke zóna rejti, amely nem határozza meg egyértelműen, hogy a szakrendelők mit és mennyit számíthatnak fel a betegeknek. Mennyit fogunk tehát 2024-ben pluszban az orvosoknak? „Feltételezem, hogy többnyire 5 és 30 euró közötti összegről lesz szó. Ez egyes politikusok populizmusának a jele, és annak, hogy az állam képtelen világos és ellenőrizhető kritériumokat meghatározni a díjak kialakítására, amelyek a leginkább rászorulók számára is védőhatárokat szabnának” – mondta lapunknak Dušan Zachar, az INEKO egészségügyi elemzője. Állítólag néhány rendelő kritikus helyzetbe került az emelkedő energiaárak, a működési költségek vagy a bérleti díjak miatt.

A legtöbben találkoztak már valamilyen felárral a múltban, legyen az egy-, két- vagy akár három számjegyű. „A törvény tiltja, hogy díjat számítsunk fel olyasmiért, amit az állami egészségbiztosítás már fedez, és a díjakat sem szabad függővé tenni az egészségügyi ellátás nyújtásától” – magyarázza Dušan Zachar.

A fenti kérdésre a járóbeteg-szakellátás jelenlegi helyzetével kapcsolatban is felhívjuk a figyelmet. Alulfinanszírozottsága nemcsak a háziorvosi és szakorvosi rendelők, hanem a kórházak összeomlásához is vezethet. Bár örülünk a 188 millió eurós emelésnek, attól tartunk, hogy ez nem lesz elég” – közölte a Szlovák Orvosi Kamara a SITA-val.

A teljes bezárás veszélye fenyegeti a rendelőket

A jelenlegi finanszírozás miatt egyes rendelők a teljes bezárást fontolgatják. „A jelenlegi átláthatatlan viszonyok negatívan hatnak az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésre, amit a 2022-es Eurobarométer eredményei is alátámasztanak, amelyek szerint a szlovákiai betegek 9%-a találkozott azzal, hogy orvos, nővér vagy kórház külön fizetésre vagy adományra kérte őket” – áll a minisztérium közleményében.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az orvosok az illetékeket saját belátásuk szerint állapíthatják meg. „Előre látom azonban a »művészi kreativitást« egyes szolgáltatók részéről, és a betegek önkéntes fizetésére (»adományokra«) való hivatkozást” – teszi hozzá Dusan Zachar az INEKO-tól.

(Pluska)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?