A pozsonyi lesz a térség legdrágább stadionja

Pozsony |

<p>Egyre több kérdőjel merül fel a Nemzeti Futballstadion finanszírozásával kapcsolatban. Kiderült, az állam nem is sejti, mikor és miből fognak megtérülni az elkészült stadion felvásárlására fordított kiadás. Máshol lényegesen nagyobb stadionokat is építettek sokkal olcsóbban.</p>

A héten dőlt el végérvényesen, hogy a Nemzeti Futballstadiont, amelyet az ország labdarúgó válogatottja és a Slovan futballklub is használni fog, a klub igazgatója, Ivan Kmotrík fogja megépíteni. Az állam 27,2 millió eurós, vissza nem térítendő dotációval járul hozzá a 22 500 néző befogadására alkalmas stadion felépítéséhez, a projekt befejezése után joga lesz megvenni a stadiont, összesen 75,2 millió euróért – ebből az összegből levonják az állami dotációt. A héten aláírt szerződés viszont nem kötelezi Kmotríkot, hogy eladja astadiont, így ha megtartja, az állami dotációt sem kell visszafizetnie.

Azt, hogy az állam számára ez a legelőnyösebb finanszírozási módszer, a KPMG tanácsadó társaság számolta ki az oktatási minisztériumnak, amely a tanácsadásért 660 ezer eurót fog fizetni a cégnek. „Egyelőre az összeg felét térítették” – mondta tegnap Peter Borák, a KPMG képviselője. Ha az állam megveszi a stadiont, abban bízik, a kiadások idővel megtérülnek. Peter Plavčan oktatási miniszter tegnap elismerte, pontosan nem tudják, mikorra és miből térülhet meg a pénz, Borák szerint ezzel az elemzésekben nem foglalkoztak részletesen. „Az a fontos, hogy nemcsak a focistáknak, hanem a fiatalok sportszellemének ápolására is szolgál majd a stadion, ezen kívül kulturális rendezvények szervezésére is alkalmas lesz” – állítja Plavčan.

A Transparency International Slovensko (TIS) szerint nem azzal van a gond, hogy Nemzeti Futballstadion épül, hiszen Szlovákia valóban az egyik utolsó európai ország, amelynek fővárosában nincs nemzetközi focimérkőzések megrendezésére alkalmas stadion, hanem a finanszírozással. Például már soha nem derül ki, megépülhetne-e olcsóbban, ugyanis a tervrajzok elkészítésére nem hirdettek meg építészmérnöki versenyt, amely csökkenthette volna a projekt végleges árát. A nemzeti stadion tervrajzát maga Kmotrík választotta ki aszerint, melyik tetszett neki a leginkább. A TIS a több mint 75 millió eurós kiadásokat is túlzásnak tartja, például Budapesten (az FTC arénája), Genfben vagy Klagenfurtban ennek az összegnek közel feléért építettek nagyobb stadionokat.

A pozsonyi stadion lesz a legdrágább a térségben Váratlanul hívott össze tegnap sajtótájékoztatót Peter Plavčan oktatási miniszter, hogy részletes tájékoztatást adjon a Nemzeti Futballstadion projektjéről. Sok konkrétumot viszont nem mondott a tárcavezető. Arra a kérdésre, miből fognak az államnak megtérülni a stadionra fordított kiadásai, végképp nem tudott válaszolni. Ezzel ugyanis részletesen nem foglalkozott a KPMG tanácsadó cég. Plavčant például az sem zavarja, hogy a stadion tervrajzát nem nemzetközi verseny során választották ki.

A miniszter arra sem akart válaszolni, miért nem hirdetett ki a nemzeti stadion megépítésére nemzetközi versenyt, s miért ad inkább a megépítésére állami dotációt egy magánvállalkozónak. „Ezekre a kérdésekre az Európai Bizottság fog válaszolni, amely a szlovák Közbeszerzési Hivatallal együtt felméri, hogy megalapozott-e az állami dotáció vagy sem” – mondta Plavčan. Megjegyezte, a kormányprogramban egyértelmű feladatot kapott a minisztériuma, hogy 2018 végéig épüljön meg a stadion, s ezt a határidőt szerinte csak így lehet teljesíteni.

A Transparency International Slovensko (TIS) szervezet megkérdőjelezte a több mint 75 millió eurós összkiadás megalapozottságát. A szlovákiai Nemzeti Futballstadion 22 500 nézőt fogadhat majd be. A prágai Eden Arénát, melynek kapacitása csupán 1500 nézővel kisebb, 25 millió euróval olcsóbban sikerült megépíteni. Ebbe az összegbe ráadásul 800 négyzetméternyi kereskedelmi és 2400 négyzetméternyi irodaterület, illetve egy 150 szobás szálloda is belefért. A pozsonyihoz hasonló méretű budapesti Groupama Arenát, az FTC otthonát körülbelül 46 millió euróból építették meg.

A stadion építését néhány héten belül elkezdhetik, és 2018. december 31-éig kell befejezniük.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?