Alakul az új parlament, Kotleba már képviselő

Pozsony |

<p>Peter Pellegrini leköszönő házelnök ma megnyitotta a törvényhozás hetedik választási ciklusának alakuló ülését. A március 5-én mandátumot szerzett képviselők leteszik a képviselői esküt.</p>

Az ülés a himnusszal kezdődött, majd egyperces gyászszünetet tartottak a keddi brüsszeli terrortámadás áldozatainak emlékére. A képviselők Peter Pellegrini előtt tették le a képviselői esküt. Az eskü szövegét nem mondják fel mind a 150-en, hanem előzetesen elolvassák, majd az új képviselő, kezét az Alkotmányra téve kijelenti: ígérem. Nem elég mondani, az esküszöveget alá is kell írni. Ha valaki nem teszi le az esküt elveszíti parlamenti mandátumát.  Kotlebáékat már nem lehet kiebrudalni  Az esküt az összes képviselő, így Kotlebáék is letették. A szélsőséges párt ellen több beadvány is megfogalmazódott az utóbbi két hétben, melyekben a betiltását kérik a Legfelsőbb Bíróságtól. Ha ez meg is történne, a 14 kotlebás honatya nem vesztené el képviselői mandátumát, mivel már letették az esküt.  Kotlebáék elleni tiltakozása jeléül Ondrej Dostál OKS-elnök (az SaS listájáról szerzett mandátumot), valamint Veira Dubačová (OĽaNO) sárga csillagos kitűzőtt viselt – ilyen megkülönböztető jelzést kellett viselniük a zsidóknak a második világháború idején Németországban és a nácik által elfoglalt, valamint csatlós országokban. Utóbbi volt a háborús Szlovák Állam is, amely Kotlebáék egyik eszményképe. További részletek Dostálék akciójáról itt.  Hamarosan megválasztják Dankót és Bugárt Az ülésnek 20 programpontja van, köztük Andrej Danko házelnökké választása, az alelnökök, Martin Glváč (Smer), Bugár Béla (Híd), Andrej Hrnčiar (Sieť) és Lucia Nicholsonová (SaS) megválasztása. Megválasztják a 19 parlamenti bizottság elnökét is. Ebből 11-et a kormánykoalíciós, nyolcat az SaS, OĽaNO-NOVA és a Sme rodina képviselői fognak betölteni. A Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárt képviselői nem kapnak bizotsági elnöki helye. Ezt követi a parlamenti frakciók megalakulása. A legnépesebb a Smeré lesz, 49 fővel, őt az SaS (21), az OĽaNO-NOVA (19), SNS (15), ĽSNS (14) és a Sme rodina (11) követi. A Híd frakciójának 10 tagja lesz, miután Simon Zsolt nem lép be a frakcióba. A Sieťnek csak hét képviselője van, ennyivel nem alakíthatnak frakciót. Ha nem születik egyezség a pártok között, akkor független képviselőként lesznek nyilvántartva. Az alakuló ülés után lemond Robert Fico egyszínű kormánya, majd Fico javaslatot tesz az államfőnek az új kormány kinevezésére. (SITA, TASR)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?