Törvényt módosítottak a Jobbik miatt

Pozsony |

<p>Semmilyen tevékenységet nem folytathat Szlovákia területén olyan politikai párt, amely nincs bejegyezve a belügyminisztériumban. Szávay István akár 3500 eurós büntetést is kaphat, ha december közepéig nem számolja fel dunaszerdahelyi irodáját.</p>

Elegánsnak semmiképpen nem nevezhető eljárással módosította a parlament tegnap a politikai pártok működését szabályozó törvényt. A javaslatot a Nemzeti Vagyonalap megszűnéséről szóló jogszabálytervezeten keresztül nyújtották be. Peter Pellegrini (Smer) házelnök mindössze egy mondatot illesztett be a vonatkozó törvény szövegébe. A módosítással lehetetlenné válik, hogy a Szlovákiában be nem jegyzett pártok bármilyen politikai tevékenységet folytassanak, beleértve a képviselői irodák működtetését is. A hazai jogrend alapján csak szlovák állampolgár alapíthat pártot. A jogszabály módosításának oka: Szávay István. A magyarországi Jobbik alelnöke október 14-én nyitott képviselői irodát Dunaszerdahelyen.

A szlovák politikai paletta szinte egy emberként tiltakozott a szélsőséges politikus lépése ellen. A kormánypárt provokációnak minősítette a Jobbik képviselői irodájának megnyitását, több párt képviselője és Pellegrini is annak bezárására szólította fel Szávayt. A Jobbik alelnöke akkor úgy fogalmazott, hogy képviselői esküje alapján minden magyar ember érdekeit képviselni kívánja, ezért van szüksége az irodára. Bár a dunaszerdahelyi volt az első ilyen határon túli irodája, már akkor jelezte, hogy más országokban is szeretne ugyanígy eljárni. A szlovák reakcióra egy hónapot sem kellett várni. Bár Peter Pellegrini korábban azt mondta, hogy a parlamenti pártok működésére vonatkozó törvény módosításával oldják meg a kérdést, végül mégis a könnyebb és gyorsabb utat választotta. Mivel a novemberi a jelenlegi parlament utolsó ülése, a jogalkotás hagyományos menetrendjével már nem tudták volna módosítani a vonatkozó jogszabályt.

Ha a köztársasági elnök is aláírja, akkor a módosítások december 15-én lépnek hatályba. Ha Szávay István addig nem számolja fel a dunaszerdahelyi irodáját, mely jelenleg heti egy alkalommal fogadja a látogatókat, akkor 600-tól 3500 euróig terjedő büntetést róhatnak ki rá.

Peter Kresák alkotmányjogász szerencsétlennek nevezte a Smer eljárását, amikor is nem a vonatkozó törvényen keresztül ültetik át a módosítást. „Ami a törvény tartalmi részét illeti, politikailag és jogi szempontból is rossz, ha egy, véleményem szerint kevésbé jelentős politikus aktivitására törvénymódosítással reagálnak” – mondta Peter Kresák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?