Nehéz tanév kezdődik

Pozsony |

<p>Újra megnyitják kapuikat az iskolák, ám sok helyen nem tudni, mi lesz egy év múlva. Több tucat iskolában az utolsó tanévet kezdhetik ma.&nbsp;</p>

 A magyar elsősökre idén nehezebb kezdés vár: a minisztérium csökkentette az írás-olvasás órák heti óraszámát a magyar alapiskolákban. 260 magyar alapiskolában és több tucat középiskolában kezdődik ma a tanév, amely számos kérdőjelet tartalmaz. A pedagógusszövetség adatai alapján idén több magyar kiselsős ül a padokba, mint tavaly – kb. 3800, a pontos adatok csak ősz végén lesznek ismertek –, ám lehet, hogy az elmúlt évek enyhén pozitív mutatói után már jövőre nagy visszaesés jön. Nem azért, mert hirtelen népszerűtlenebbé válna az anyanyelvi oktatás a szülők körében, hanem mert a tanév végére kb. száz magyar alapiskola kerül végveszélybe. A most szeptemberről 2016 őszére halasztott, a minimális osztálylétszámokat előíró törvény ugyanis hatályos, eredménye pedig masszív intézménybezárás lehet. Egy szemléltető adat: a magyar alapiskolák negyedébe kevesebb, mint 20 gyerek jár. Minden a jövő évi parlamenti választásokon fog múlni, a törvényt az új parlament írhatja át, ha lesz rá kellő politikai akarat. Ha nem sikerül módosítani, az várhatóan a magyar iskolások számának erőteljes viszszaesésével fog járni – a bezárt iskolák egy részéből ugyanis valószínű, hogy egy közelebbi szlovák intézménybe fogják vinni a gyereket a szülők. A bizonytalanság a kisiskolákban már az idei tanévre is rányomhatja bélyegét. Negatív változás lesz már most szeptembertől is. „Olyan tanévet kezdünk, amikor az első osztályban megfelelő óraszám híján gyengülhet az írás-olvasás elsajátítása” – figyelmeztet Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke. Az oktatási minisztérium ugyanis az új tantervben jóval kevesebb írás-olvasás órát írt elő a magyar iskoláknak, mint a szlovákoknak. A választásokig valószínűleg ezen a téren sem lesz változás: a tárca hajthatatlan, sem a szakmai érvek, sem több tízezer aláírás nem késztette álláspontja felülvizsgálatára. Az új tanterv egyelőre az első és az ötödik évfolyamokban hatályos, jövő ősztől – ha nem sikerül rajta módosítani – a második és a hatodik osztályokban is érvényes lesz. Az új tanév első iskolai szünete október 29-én kezdődik (őszi szünet), ám ha a pedagógus-szakszervezet tartja magát eredeti elképzeléséhez, és hajthatatlan marad, korábban is szünetelhet az oktatás: a tanárok ugyanis 7%-os béremelést kérnek, ám a szaktárca és a pénzügyminisztérium erről hallani sem akar.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?