Elbocsátások: Jövő héten dönthetnek a kórházak

Pozsony |

<p>Jobb feltételekben sikerült megegyeznie a Szlovákiai Kórházak Szövetségének (ANS) az Általános Egészségbiztosítóval (VšZP): a március vége helyett július végéig fizet többet a biztosító az elvégzett gyógykezelésért.</p>

A VšZP januárban emelte a beavatkozások árát, de akkor csak 3 hónapra vállalta ezt az emelést. A biztosító ugyanakkor újra a két magánbiztosító támogatásától teszi függővé, hogy ad-e még több pénzt a kórházaknak. „Ha a magánbiztosítók megadják a mi januári ajánlatunkat, akkor a VšZP újra árat emel, amivel újra a legmagasabb árat fizetné a kórházaknak” – állítja Forai.

Ha a biztosító a jelenlegi árakat egész évben fizetné, az 22 millió euróval pluszköltséget jelentene számára. Ez az összeg azonban az összes kórháznak, tehát az állami kórházaknak juttatott plusztámogatást is tartalmazza. Az ANS szerint azonban csak a kiskórházaknak legalább 20 millió eurós plusztámogatásra lenne szükségük a januárban életbe lépett béremelések miatt.

A 66 intézményt tömörítő ANS korábban azt állította, hogy osztályokat is bezárhatnak, ha nem kapnak több pénzt a működésükre. Az intézményekben összesen mintegy 25 ezer ember dolgozik. A legnagyobb gondot számukra a januártól érvényes minimálbér-emelés jelenti, ami kihatással van a magasabb bérosztályban dolgozók fizetésére is, és az ezzel egy időben életbe lépett orvosbéremelés.

Március elején még azt állították, hogy elbocsátásokra kényszerülhetnek, ha a biztosítók nem emelik a nekik fizetett összegeket. Marián Petko, az ANS elnöke most az elbocsátásokról nem beszélt, a két másik biztosítóval jövő héten tárgyalnak. „Követelni fogjuk mindkét magánbiztosítótól az árak ás a megrendelt gyógykezelés volumenének növelését” – jelentette ki Petko.

Az Union és a Dôvera abban az esetben tud többet fizetni a kórházaknak, ha az állam többet fizet a biztosítottjaiért. Az Union memorandumot írt alá az ANS-szel, hogy az államtól kapott pluszpénzt teljes egészében a kórházaknak továbbítja. A Dôvera is emelést ígért a kórházaknak, ha több pénzt kap az államtól. Az ANS jövő héten tárgyal még az egészségügyi miniszterrel, ezt követően ad ajánlást tagjainak az elbocsátások ügyében. (lpj, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?