Ne váljon rabszolgává!

Pozsony |

<p>A külföldön munkát vállalókra komoly veszélyt jelent az emberkereskedelem, aki elővigyázatlan, könnyen az újkori rabszolgaság áldozatává válhat &ndash; figyelmeztet Marián Mesároš, az Emberi Jogok Szlovák Nemzeti Központja (SNSĽP) igazgatója.</p>

Mesároš elmondta, a kényszermunka és az emberkereskedelem az egész Európai Unióban téma. „Az emberek a nagy bevétel reményében gyakran úgy vállalnak munkát külföldön, hogy nem néznek alaposan utána a munkaadónak, és nem gondolnak a saját védelmükre” – tette hozzá. Az SNSĽP szerint érdemes több helyről is információt szerezni az adott cégről, fórumokról tájékozódni, korábbi munkavállalókkal beszélgetni. Aki külföldön vállal munkát, egyezzen meg hozzátartozóival, családtagjaival a rendszeres tájékoztatásban, de ne csak a hozzátartozók telefonszámát írja fel, hanem azokét az intézményekét is, akik probléma esetén a segítségére lehetnek, a rendőrségét, a nagykövetségét.  Fontos, hogy az iratokat mindig tartsuk magunknál, és a hatóságokon kívül ne adjuk át senkinek. Ha az iratokat elveszik vagy ellopják, azonnal értesíteni kell a nagykövetséget és a rendőrséget. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adatai szerint 2002 és 2011 között 20,9 millió ember vált kényszermunka áldozatává. Az USA kormányának Trafficking in Persons (TIP)  jelentése szerint 2013-ban legkevesebb 45 ezer ember lett az újkori rabszolgaság áldozatává, ebből 10 000 Európában. Szlovákiai civil szervezetek szerint a külföldi rabszolgamunka leggyakoribb szlovákiai áldozatai a fiatal, 18-35 év közötti, szegregált telepekről származó romák. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?