Az év vesztese: a menekülő Fico

<p>A kormányhivatalból az elnöki palotába költözött volna át. Sokáig az elnökválasztás legnagyobb esélye volt, ám végül csúfos vereséget szenvedett. Robert Ficót kétszer öt év nyugodt, reprezentatív munka helyett a kormányzás mindennapi feladatai várják.</p>

Egy évvel ezelőtt úgy tűnt, minden Robert Fico tervei szerint alakul. A kormányfő a jelentkezési határidő végéig várt államfőjelölti bejelentésével, majd erőteljes kampányt kezdett. A felmérések szerint toronymagas esélyes volt, egy időben az is felmerült: már az első körben eldőlhet az elnökválasztás.

Végül 40 százalék helyett be kellett érnie 28 százalékkal. A második Andrej Kiska csak négy százalékponttal szerzett kevesebbet, a miniszterelnöknek pedig nem maradtak tartalékai – a többi jelölt ugyanis Ficóval szemben fogalmazta meg programját és vagy Kiskát támogatta a második fordulóban, vagy senkit sem. A második kör így már gyakorlatilag az első fordulóban eldőlt.

Muszáj kormányoznia

Fico – mégha nem is mondta ki hangosan – 2012-től az elnökválasztásra készült. A kormány 2014 elejéig tett lépéseinek jelentős része ezt a célt szolgálta, s a pártvezetőhöz közel állók is többször elmondták: Fico megunta a kormányzást, az ezzel járó mindennapi csetepatékat, ráadásul tudja, 2012-ben felért a csúcsra, innen már csak lefelé vezet az út. Egy ideig tartotta magát a pletyka, hogy Fico esetleg Brüsszelbe menekül uniós biztosnak, ám Maroš Šefčovič nyári jelölése pontot tett a találgatások végére. Fico 2016-ig kormányfő lesz.

A bukás után nem ment könnyen a konzekvenciák levonása, ehhez egy újabb kínos „győzelem” kellett. A májusi EP-választáson a Smer csak 24 százalékot szerzett, ezután már rendkívüli kongresszus összehívásáról döntöttek. Ezen két minisztert leváltottak, és egy szociális csomagot fogadtak el. Főként ez utóbbinak és az ellenzék tehetetlenségének köszönhetően őszre stabilizálódott a párt támogatottsága, az önkormányzati választásokat pedig már a Smer nyerte meg – mégha volt egy-két érzékenyebb vesztesége is.

Kellemetlen évzárás

Amikor már úgy tűnt, a párt kikerül a gödörből, beütött a pöstyéni CT-botrány, mely fokozatosan egyre jelentősebbre dagadt. Az egészségügyi miniszter után a Smer toppolitikusának, Pavol Paškának is távoznia kellett a parlamenti elnöki posztról, az utcán pedig ezrek tüntettek a kormány politikája és a korrupció ellen.

Fico merész lépése után (a házelnök eltávolítása) egyelőre úgy tűnik, megnyugodtak a kedélyek, a következő év pedig jórészt már a választási kampányról fog szólni. Mely során ismét előtérbe kerülhet a kérdés: milyen pályát lát maga előtt 2016 után a Smer alapítója–elnöke?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?