Ponta nem mond le a kormányfői tisztségről, amíg a koalíció támogatja

Bukarest |

<p>Nem mond le miniszterelnöki tisztéről a romániai elnökválasztáson vesztes Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, amíg a koalíciós partnerek támogatását élvezi - jelentette be hétfői sajtóértekezletén a politikus.</p>

Ponta a PSD jelöltjeként vasárnap alulmaradt a romániai elnökválasztáson a jobboldal jelöltjével, Klaus Johannisszal, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjével szemben.    A miniszterelnök meggyőződését fejezte ki, hogy sikerül majd a megválasztott, "megkérdőjelezhetetlen legitimitással rendelkező" elnökkel párbeszédet folytatnia.    Rámutatott: tiszteletben tartja a román választók vasárnap leadott voksát, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az ellenzék is tiszteletben tartja azt a mandátumot, amelyet a PSD kapott a 2012-es parlamenti választáson. Ponta erre hivatkozva az akkor elfogadott  szociálliberális kormányprogram folytatásán kíván dolgozni, amíg élvezi a koalíció támogatását.    Ponta a kormányát támogató román pártok vezetőivel együtt állt ki rövid nyilatkozatra a sajtó elé. A kormányban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem képviseltette magát.    Victor Ponta azt mondta: a PSD-nek le kell vonnia a választás következtetéseit, ezért kedden a kormánytöbbség napirendre tűzi a parlamentben és elutasítja az ellenzék által bírált amnesztiatervezetet, ugyanakkor kiadja az igazságszolgáltatásnak a korrupcióval gyanúsított törvényhozókat.    Megállapította, hogy továbbra is a PSD a legnagyobb párt, ugyanakkor az a politikai erő, amely a legtöbb negatív szavazatot váltja ki. Victor Ponta úgy vélte: a PSD most jobban teszi, ha hallgat és megpróbál úgy megváltozni, ahogy az emberek, nem pedig egyes vezetői szeretnék.    Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, a jobbközép ACL jelöltje, Nagyszeben szász polgármestere magabiztosan, csaknem tízszázalékos előnnyel nyerte a romániai elnökválasztást szociáldemokrata ellenfelével, Victor Ponta kormányfővel szemben a voksolás vasárnap lebonyolított második fordulójában. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?