Áramszolgáltatót vegyenek

Pozsony |

<p>Az olasz Enel még el sem adta a Szlovák Villamos Művekben birtokolt 66 százalékos részvénycsomagját, máris egy újabb nyugati beruházó kivonulása fenyeget.&nbsp;</p>

A vEnergetike.sk hírportál szerint a német E. ON a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltatóban birtokolt részvénycsomagjának az eladását fontolgatja.  A szlovákiai lapok már az elmúlt év elején megszellőztették a hírt, hogy a német E. ON megválik a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltatóban (ZSE) birtokolt kisebbségi részvénycsomagjától. Tavaly nyáron ezt azonban az akkori gazdasági miniszter, Tomáš Malatinský – az E. ON csúcsvezetésére hivatkozva – határozottan cáfolta. Mára azonban újra aktuálissá vált az eladás – legalábbis a vEnergetike.sk energetikai hírportál szerint. A portál a ZSE belső forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy a német részvényes jelenleg a többi energiaipari cégnél kopogtat, felmérve az igényeket az áramszolgáltató kisebbségi részvénycsomagjára. A vEnergetike.sk információit egyelőre a ZSE és az E. ON sem erősítette meg, a hírt azonban nem is cáfolták. „Általában nem kommentálunk piaci találgatásokat” – nyilatkozta Alexander Ihl, az E. ON szóvivője. „A részvényeseink lépéseit nem kommentáljuk” – tette hozzá Michaela Dobošová, a ZSE szóvivője. Egyelőre a ZSE többségi részvényese, a gazdasági tárca sem tud arról, hogy a németek kivonulnának a cégből. „Nincsenek ilyen információink, az eladásról nem tárgyaltunk” – állítja Miriam Žiaková, a gazdasági minisztérium szóvivője. A E. ON 12 évvel ezelőtt vette meg a ZSE 49 százalékos tulajdonrészét 330 millió euróért. A német anyavállalat ma a részvények 39 százalékát az E. ON Slovensko, 10 százalékát pedig az E. ON Energie AG társaságon keresztül ellenőrzi. Az áramszolgáltató 51 százaléka továbbra is állami kézben van, ez a gazdasági tárcán keresztül irányítja a céget, amely a villanyáramon kívül ma már gázt is szállít a háztartásoknak.  Ha a német részvényes végül mégis az eladás mellett döntene, nem ez lenne az első eset, hogy egy nagy nyugati beruházó kihátrál egy szlovákiai energiaszolgáltatóból. Nem egész két évvel ezelőtt a francia GDF Suez és a német E. ON Ruhrgas társaságok váltak meg a Szlovák Gázművekben (SPP) birtokolt részvénycsomagjuktól. Időközben a francia Électricité de France (EDF) is eladta a Közép-szlovákiai Áramszolgáltató (SSE) részvényeit, manapság pedig az olasz Enel tervezi a Szlovák Villamos Művek (SE) többségi, 66 százalékos részvénycsomagjának az eladását.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?