Lesz minimáladó, de kérdés, hogy mekkora

Pozsony |

<p>A cégeknek talán mégsem kell majd olyan nagy összeget befizetniük az államkasszába minimáladó gyanánt, mint azt korábban Peter Kažimír pénzügyminiszter jelezte. Az ellenzék azonban mindent megtesz azért, hogy az új adónemet ne vezessék be. A jogszabályról jövő kedden szavaz a parlament.</p>

A jövedelemadó-törvény módosításáról folyó tegnapi parlamenti vitában maga a tárcavezető ismerte el, hogy a korábban bejelentett paraméterek jövőre még változhatnak. A jelenlegi elképzelések szerint a társaságok évi 480 és 2880 euró közti összeget lesznek kénytelenek befizetni a forgalmuktól függően. A társaságok az alapításukat követő egy évben mentesülnek az adófizetés alól, a nyereséges társaságok pedig a befizetett minimáladót a befizetést követő három év során leírhatják majd a társasági adójukból. Mivel a cégeknek az új adónemet csak 2015-től kell fizetniük, jövőre még módosíthatunk az egyes paramétereken – jelentette ki tegnap Kažimír. Az ellenzék – függetlenül attól, hogy végül mekkora lesz is – teljesen elhibázottnak tartja a minimáladó bevezetését. Daniel Lipšic, a NOVA vezetője szerint, ha a parlament elfogadja a jogszabályt, az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ivan Štefanec, az SDKÚ alelnöke azt kifogásolta, hogy a módosításokkal teljesen átírják a törvényt. A módosító javaslatokkkal próbálják becsempészni a törvénybe például a minimáladót és azt is, hogy a társasági adó kulcsa jövőre 23-ról 22%-ra csökkenjen. Kažimír azzal védi a minimáladó bevezetését, hogy míg 2006-ban 52 ezer társaság nem adózott, a számuk mára eléri a 92 ezret. A miniszter szerint a részvénytársaságok 70%-a nem fizet adót, ami hatalmas kiesés az államkasszának. Az ellenzék színtiszta populizmusnak tartja a tárcavezető érvelését. Az új adó a Híd szerint rontja a vállalkozói környezetet. „Az a veszély fenyeget, hogy a minimáladó bevezetése miatt újabb elbocsátásokra kerül sor” – figyelmeztet Ivan Švejna, a Híd alelnöke. Szerinte azok a cégek, amelyek a rossz anyagi helyzetük miatt eddig nem adóztak vagy csak nagyon alacsony adót fizettek, az új intézkedések miatt akkor is kénytelenek lesznek hozzájárulni az állami költségvetéshez, ha a túlélésükért küzdenek. „A kis- és középvállalkozásoknak ez nem egy kellemes karácsonyi ajándék, ami a cégek alkalmazottait is érintheti. Azok a cégek ugyanis, amelyek eddig nem bocsátották el munkásaikat, valószínűleg ezután elkezdik” – vallja a Híd alelnöke. (mi, SITA)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?