A klasszikus szépség vásznai

Pozsony |

<p>A Szlovák Nemzeti Galéria ez évi legnagyobb kiállítása 16&ndash;18. századi olasz festők műveiből kínál gazdag összeállítást. Az intézmény több mint száz értékes, eredeti alkotást válogatott össze az olasz festészet három évszázados korszakából hazai gyűjteményekből. A tárlatot a Dolce Vitaj olasz kulturális fesztivál részeként rendezték meg.</p>

A Dolce vitaj fesztiválnak köszönhetően olasz támogatója is van a kiállításnak, Bassano de Grappa múzeuma (Museo Civico di Bassano del Grappa). Az észak-olaszországi város múzeumáról már korábban is hallhattunk. Gyűjteményének egyik leghíresebb festményét, Jacopo Bassano (akit Jacopo da Ponte néven is ismernek) reneszánsz festő Fuga in Egitto (1534) című kiemelkedő alkotását annak idején a Pozsonyi Városi Galériában állították ki, a festő születésének ötszázadik évfordulója alkalmából. Az olaszországi múzeum hozzájárulásával ezúttal két vászonnal – két jelentős, de kevésbé ismert festménnyel – egészül ki a nemzeti galéria hazai gyűjteményekből összeállított kollekciója. A legtöbb, ötven vászon a Szlovák Nemzeti Galéria tulajdonából való, s azért kerülhetett ilyen gazdag anyag az összeállításba, mivel az intézmény európai festészeti gyűjteményét prezentáló állandó tárlat az átépítés miatt zárva tart. Tíz alkotást a Pozsonyi Városi Galéria, tízet pedig a Szlovák Nemzeti Múzeum adott kölcsön a kiállításra. Kisebb számban más múzeumok és galériák gyűjteményéből kerültek be műtárgyak a válogatásba, s néhány olyan festmény is látható – ezek magángyűjtőktől származnak –, melyeket először állítanak ki. A régi olasz mesterektől válogatott festészeti anyagot grafikák és majolikák is kiegészítik, ezenkívül olyan korabeli értékes könyvek is gazdagítják a műtárgykollekciót, amelyek régiónknak az olasz kultúra és festészet iránti érdeklődését támasztják alá. Az alkotásokat több csoportba, főként a korabeli művészeti központok szerint rendezték el a tárlaton. Az első terem a 16. századi velencei, a második pedig a 16. századi firenzei festészetbe vezet be. A középkor festészetéből ad ízelítőt a harmadik terem összeállítása, majd a 16. és a 17. század fordulójának festészeti hagyatékába nyújt betekintést a negyedik terem. Átmenetként két más műfaj következik az ötödik teremben, ahol grafikák és majolikák láthatók. A hatodik teremben a 17. századi északi festészetben tehet kirándulást a látogató, majd két terem a velencei festészettel zárja a tárlatot. Az egyikben a 17., a másikban a 18. században született alkotásokból kapott helyet válogatás. A kiállítás ideje alatt arra is lesz lehetőség, hogy a közönség lektori kísérettel és ismertetéssel nézze meg a formák és színek harmóniájával, a klasszikus szépséggel lenyűgöző anyagot. Aki tehát művészettörténész előadását is szívesen végighallgatná, annak július 28-án vagy augusztus 25-én 17 órakor érdemes ellátogatnia az Esterházy-palotába.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?