Nem mindenhol nyit ki az iskola

Somorja/ Dunaszerdahely/ Bős/ Nagymegyer | Hétfőtől bordóra vált a covid-automata a Dunaszerdahelyi járásban, ez elsősorban az iskolákban jelent változást. Az alsó tagozatos gyerekek visszatérhetnek az iskolapadba, és a középiskolákat is megnyitják a végzősöknek.
author
Kiss Bartalos Éva

2021. március 19. 14:00

iskola
Somogyi Tibor felvétele

Így szól az elmélet, a gyakorlat azonban mást mutat. Somorján már két hete megnyitották az alapiskolát, de csak részben, mégis számukra is változást hoz a hétfő. Dunaszerdahelyen a válságstáb döntése alapján várják vissza a kisdiákokat, de a távoktatás sem szűnik meg. Nagymegyeren és Bősön egyelőre zárva marad az iskola kapuja. A Nagyszombat megyei önkormányzat által fenntartott középiskolák negyedikes tanulói is visszatérhetnek az intézményekbe, a részletes szervezés azonban az igazgatókra bízták, így ez sem egységes.

Próbaüzem Somorján

Somorján, a Corvin Mátyás Alapiskolában már két hete elindult a jelenléti oktatás azoknak a diákoknak, akiknek szülei nem tudnak otthonról dolgozni, illetve azoknak a felső tagozatos tanulóknak, akiknek nehézséget okozott az online oktatás. „Hétfőtől teljesen megváltozik az iskola képe. Az alsó tagozaton megszüntetjük az online oktatást, a felső tagozaton marad a távoktatás, de az iskolai csoport is.

Nem tudjuk megoldani, hogy egy pedagógus online, és személyesen is tanítson” - tájékoztatta lapunkat Mészáros Péter igazgató.

Ha az alsó tagozatos diák mégsem megy iskolába, akkor neki otthon kell bepótolni a kimaradt órákat. Az igazgatótól megtudtuk, hogy az elmúlt két hétben nem fordult elő fertőzés az iskolában.

Kettős rendszer a Vámbéryben

Hétfőtől Dunaszerdahelyen megnyitnak az óvodák, az alapiskolák alsó tagozata, a felső tagozaton pedig öt diákot oktathatnak egy csoportban, ha gondot okoz számukra az online oktatás. A kisdiákok körében az egyik szülőtől kérnek negatív tesztet, a felső tagozaton a diáknak kell igazolnia, hogy nem fertőzött. A városi válságstáb a közegészségügyi hivatallal egyeztetett, a döntésről az önkormányzat hírportálja tájékoztatott. Korlátozásokkal, ugyan, de a zeneiskolában is elkezdődik az oktatás. A Vámbéry Ármin Alapiskolában egyelőre csak a diákok fele, mintegy százharminc alsó tagozatos tanuló tér vissza az iskolapadba, a többieknek még megmarad az online oktatás, így a pedagógusoknak is több feladatuk lesz. Masszi János igazgató szerint akkor lenne sikeres az újrakezdés, ha minden diák visszatérne.

„Akkor leszek boldog, ha úgy térhetünk vissza az iskolába, hogy már nem kell a vírussal foglalkozni.

Most kétfelé kell szakadniuk a tanítóknak, az otthon maradó diákoknak ugyanis folytatódik a távoktatás, ennek megszervezését a kollégákra bízzuk, de már korábban is előfordult hasonló helyzet” - közölte Masszi János.

Kivárnak az Alsó-Csallóközben

Bősön és Nagymegyeren sem várják még vissza a tanulókat, leghamarabb április 7-én nyitják meg az alapiskolákat. A Bartók Béla Alapiskolában Nagymegyeren pedig már felkészültek a gyerekek fogadására. Soóky Marián igazgató elmondta, hogy jelenleg nyolc gyerek tanul jelenléti oktatásban, a többiek a húsvéti szünet után térhetnek vissza az iskolapadba. Hasonló a helyzet Bősön is, ahol az intézmény- és városvezetők sok szempontot figyelembe vettek a mérlegelésnél. Arra is kitértek, hogy nyolc nap maradt a húsvéti szünetig, és az enyhe lazítás miatt attól is tartanak, hogy alábbhagy a fegyelem. „Nehéz döntés volt, mérlegeltünk, hogy mi lenne a jobb megoldás.

Szívünk szerint már nyitnánk, de az is befolyásolt, hogy a szülők is féltik a gyerekeiket. Ha visszamennénk az iskolába, a gyerekek fele még otthon maradna.

Most működik a rendszerünk, persze, hiányzik a személyes kapcsolat, de ezt a 8 napot még kibírjuk. Talán ez az ésszerű döntés” - fogalmazott Sebő Renáta, a bősi Amade László Alapiskola igazgatója. Bősön az év elejétől fogadják a kritikus infrastruktúrában dolgozó szülők gyerekeit, de fokozatosan lemorzsolódott a létszám, és az is bonyolítja a helyzetet, hogy a gyerekek között is megjelent a fertőzés.

Készülnek az érettségire

A középiskolák végzős évfolyamának diákjai is visszatérhetnek az iskolába, a döntés azonban itt is kihívás elé állítja az iskolavezetőket: a kollégiumok még nem nyithatnak ki, így nem mindenki tud részt venni az oktatáson. A hét elejétől mintegy háromezer-négyszáz diákot várnak a nagyszombat megyei középiskolákban. Körülbelül százhúsz tanulónak a dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolában is elkezdődik az oktatás. Vajda Angelika igazgató elmondta, igyekeztek úgy megszervezni az órarendet, hogy ne találkozzon egyszerre sok tanár és diák. „Kettősség van bennünk, hiszen tartunk is a nyitástól, mert féltjük a diákok és a kollégák egészségét, de felmerül az is, hogy egyszer úgyis ki kell nyitnunk.

Majd kiderül, hogy nem túl korán tettük-e, vagy lehet, hogy túl későn, ami a diákokat illeti. 

A többi diáknak folytatódik a távoktatás. Ez nagy teher lesz a kollégáknak, jelen kell lenni az osztályban, utána megtartani az online órát tartson, de bízom benne, hogy megbirkózunk vele” - szögezte le Vajda Angelika. A Vidékfejlesztési Szakközépiskolában azonban csak szerdától változik a rendszer. Szabó László igazgatótól megtudtuk, hogy az érettségi tantárgyakra koncentrálva redukálják az óraszámot, így kevesebb időt kell majd légzésvédő maszkban eltölteni. „Jelenleg minden nap hat órát tanítunk online, ennyit azonban a diák és a tanár sem bír ki FFP2-es maszkban” - véli Szabó László. Az iskolában kilencvenegy diák folytathatná a tanulást, de közülük tizenegyen távolabbról utaznak be, és mivel a kollégium nem nyithat ki, számukra marad az online oktatás. Az iskola tornatermében működő tömeges oltópont nem befolyásolja az oktatást, tornaórák nincsenek, a diákok nem érintkeznek az oltásra érkezőkkel.

Változik a menetrend

Az SAD DS autóbusz-társaság is igazodik az iskolanyitáshoz, hétfőtől újra visszatérnek a teljes menetrendhez, így az iskolásokat szállító járatokat is elindítják. A buszokon kötelező az FFP2-es légzésvédő maszk.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
élelmiszer

Eltűnhet az üzletekből a hazai csirkehús

Igor Matovič

Csak kedden szavaznak Matovič leváltásáról

Boris Kollár

Kollár elítéli az újabb négy ukrán terület Oroszország általi annektálását

António Guterres
Frissítve

Guterres: veszélyes eszkalációt jelentene az ukrán régiók orosz elcsatolása

Dobosy Pál

Ketten indulnak a polgármesteri pozícióért Felsőszeliben

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.