Zsiradékmoly és lisztilonca

A lepkék 14. családjába tartozó, éjszaka repülő fényiloncák (Pyralidae) onnan kapták nevüket, hogy fokozottan fényérzékenyek, a fénycsapdákban hamar megjelennek. Csalétekkel is könnyen gyűjthetők. A trópusokon nagy fajszámban élnek – nálunk csak tizenkilenc fajukat ismerjük, közülük több készletkártevő.

A lepkék 14. családjába tartozó, éjszaka repülő fényiloncák (Pyralidae) onnan kapták nevüket, hogy fokozottan fényérzékenyek, a fénycsapdákban hamar megjelennek. Csalétekkel is könnyen gyűjthetők. A trópusokon nagy fajszámban élnek – nálunk csak tizenkilenc fajukat ismerjük, közülük több készletkártevő.

A molyok közt szárnyainak 42 mm-ig terjedő terpesztésével nagynak számít a zsiradékmoly (Aglossa pinguinalis). Felső szárnyai tompa zsírfényűek szürkésbarna rajzolattal, mely nagyobbrészt szaggatott, változó vastagságú keresztsávokból és szabálytalan pettyekből áll. Hátulsó szárnyai szürkék, nem számottevő barnás rajzolattal. Hernyója főleg zsíron és nagy zsírtartalmú anyagokon (pl. szalonna, bőr) él, de ezek hiányában megjelenik a szénán, gabonamagvakon és más takarmányon is. Ahogy a zsiradékmoly termetével, a lisztilonca (Pyralis farinalis) szokatlan díszességével tűnik ki a molyok közül, ennek alapján még a díszmolyok között is megállná a helyét. 20-26 mm terpesztésű felső szárnyain két feltűnő fehér keresztsáv van, a belső ívelt, a külső hullámvonalú. A sávok közti rész lágy rajzolatú, világos- és sárgásbarna, helyenként rózsaszínnel keverve. A hátulsó szárnyak barnák-fehérek, szintén élénk mintázattal. A lisztilonca hernyója nemcsak liszten és más gabonaőrleményeken, hanem különféle növényi hulladékokon is megél, sőt viaszon is megfigyelték.

A két bemutatott fényiloncafaj áprilistól augusztus-szeptemberig repül, és könnyen betalál az éléskamrába is. Az ellenük való védekezésnél is azok a szabályok érvényesek, mint a többi, hasonló területen károsító betolakodóknál: készleteink rendszeres, alapos vizsgálata. A fertőzött részt azonnal semmisítsük meg, utána az ellenőrzést naponta végezzük, hogy az esetleg visszamaradt példányokat időben eltávolíthassuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?