ZENEZÓNA

Trent csalódott a módszerben
A Radiohead újítása, hogy albumát októbertől először az interneten letölthető formátumban kínálta – ráadásul az érdeklődő saját maga dönthette el, mennyit fizet érte, egyáltalán, fizet-e érte –, a zenésztársakat is megihlette. Trent Reznor is tesztelte a módszert.

Trent csalódott a módszerben

A Radiohead újítása, hogy albumát októbertől először az interneten letölthető formátumban kínálta – ráadásul az érdeklődő saját maga dönthette el, mennyit fizet érte, egyáltalán, fizet-e érte –, a zenésztársakat is megihlette. Trent Reznor is tesztelte a módszert. A Nine Inch Nails énekese dalszerző–producerként működött közre a harminchatodik életévében járó rapper, Saul Williams új, The Inevitable Rise And Liberation Of NiggyTardust! című nagylemezén, amelyet Reznor saját kiadója gondoz – ám fizikai formátumban még nem kapható. Kipróbálta, mi történik, ha először a világhálón kínálják. Az érdeklődők választhatnak: ingyen is hozzájuthatnak, a jobb minőségű fájlokért azonban összesen öt dollárt kell fizetniük. November elsejétől január elejéig több mint 150 ezren töltötték le, közülük minden ötödik (18,3 százalékuk) fizetett a dalokért. „Ez a százalék mindenképpen csalódás. A módszernek csak egy pozitívuma van: Saul zenéje több emberhez jut el, mint korábban” – nyilatkozta Reznor. A rapper előző, 2004-es albumából mindössze 34 ezret értékesítettek. (pj, nme)

A sorozat nem szakadt meg

A Heaven Street Seven a negyedik, de az első teljes egészében magyar nyelvű nagylemeze, a 2000-es Cukor óta minden egyes magyar albumáról három felvételhez rögzít videoklipet. Magyarország (egyik) legjobb, Szűcs Krisztián énekes–gitáros vezette zenekara már új dalokon dolgozik, s közben – hogy teljes legyen a kép – a 2006 tavaszán megjelent Tudom, hogy szeretsz titokban című lemezhez is elkészítette a harmadik videót. A címadó és a Márta című után a vicces szövegű, pörgős Mikor utoljára láttalak című szerzeményre esett a választás, amely a sanzonos kezdés után a refrénnél hirtelen rockba csap át, és tangóritmus is felcsendül benne. A közértben játszódó klipben Bakonyi Csilla színésznő mellett az együttes tagjai is láthatók. A felvétel korlátozott példányszámban maxi CD-n is forgalomba kerül, amelyen a dal klipváltozata és Smudgy Winter Morning című angol verziója hallható. Mint ismert, a Heaven Street Seven tavaly kiadta a szóban forgó albuma angol változatát – a magyarhoz képest két szerzeményt lehagyott róla. A Sordid Little Symphonies (Mocskos kis szimfóniák) című lemezen az angol szövegek épp a Mikor utoljára láttalak kivételével jelentősen eltérnek az eredetiktől, közös pontok csak egy-egy sor vagy versszak erejéig lelhetők fel bennük. (pj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?