Zenés Felföldi levelek

A pozsonyi Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes és művészeti vezetőjük, Hégli Dusán évről évre új műsorokkal és eredeti ötletekkel rukkolnak elő. A tavaly színpadra vitt Felföldi levelek az eddigi legátfogóbb bemutatása a Felvidék magyar, szlovák, cigány és zsidó zenéjének és táncainak.

A műsor alapötletét Bartók Béla és Kodály Zoltán felvidéki gyűjtéseiről írt levelei, jegyzetei, valamint Petőfi Sándor és Márai Sándor felvidéki írásai adták, melyekhez az adott vidék zenéje és táncai társulnak.

Már a műsor kialakulásakor lenyűgözött az a precíz kutatómunka, melyet Hégli Dusán végzett könyvtárakban, archív tánc- és hangfelvételek között válogatva. Bartók és Kodály olyan személyes megnyilatkozásait sikerült összegyűjtenie, melyek sokkal kézzelfoghatóbbá, emberibbé teszik gyűjtéseik hétköznapjait. Az elhangzó idézetekhez pedig kiváló zeneszerzőink egy-egy eredeti gyűjtése, valamint az ezekből komponált művek rövid részlete is hallható – mindezek a lehető leggondosabban kiválogatva. A műsor olyan jól sikerült, hogy a Felföldi levelek hangzóanyaga érdemesnek bizonyult egy önálló CD-n való megjelenésre. Ehhez persze szükség volt azokra a kiváló muzsikusokra is, akik az Ifjú Szivek zenekarát adják. Koncz Gergely, Mester László és Lelkes Tibor csakugyan bámulatosan elsajátították a Felvidék sokszínű zenei stílusát, őket a CD-n remek zenész kollégák – Németh Dénes és Liber Endre – egészítik ki; valamint a táncosok olyan hiteles előadása, melyben a falusi zenészek mellett egy-egy jellegzetes táncos-énekes „adatközlő” stílusa is visszaköszön. Felkészültségüket mutatja, hogy a felvételeket mindössze három nap alatt rögzítettük, és további kétnapi utómunka (keverés stb.) után már kész is volt a lemez hangzóanyaga. S az eredmény? Egy hallhatóan könnyed, magabiztos előadásmód, öröm-zene, mely az esztétikai élmény mellett gazdag ismeretek birtokosává is teheti a hallgatót.

Kedvcsinálónak álljon itt néhány tétel a CD-n hallható zenék közül: találunk csallóközi és Komárom környéki magyar tánczenéket, zoboralji dudautánzást hegedűn, vagy fél tucat szlovák tánc zenéjét a legarchaikusabb zólyomi területekről. Kuriózum a Sáros és Zemplén vármegyékből való pásztorjáték és a hegedű-harmonika duóval előadott krucena, a zsidó Mojse és a szepsi (Abaúj vm.) két szólamban énekelt cigánynóták, de nem maradhatnak el a gömöri juhásznóták, a zempléni verbunkosok vagy a (már ismertebb) magyarbődi csárdás-dallamok sem. ĺgy felsorolva is szép lista, a CD végén hallható Kassa című Márai-idézet pedig olyan gondolatokat fogalmaz meg, mely nem hagyhatja hidegen egyetlen magyar érzületű honfitársunkat sem.

Akinek tehát módja van rá, feltétlenül nézze meg az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes Felföldi levelek műsorát, ha pedig többszöri zenei élményre vágyik, lelje örömét minél többször eme CD hallgatásában!

A szerző zenetanár, népzenész (Budapest)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?