Zene, film, színház és irodalom

Trencsén. Holnap kezdődik a Bažant Pohoda elnevezésű zenei-művészeti rendezvény, amely jelenleg Szlovákia legnagyobb open-air eseményének számít.

E nagy nyári szórakozási lehetőség nem csupán zenei csemegékkel várja az érdeklődőket: filmvetítésekkel, színházi előadásokkal, valamint irodalmi találkozókkal is színesíti majd a hét végi kikapcsolódást. A Pohoda helyszínén, vagyis a trencséni repülőtéren olyan világklasszis zenekarok szórakoztatják majd a közönséget, mint a The Frames, a Pixies vagy a Stereo MC’s. A szlovákiai zenei életet egyebek között a Hex, a Vidiek, a Polemic, Peter Lipa vagy Marián Varga és a pozsonyi kamarazenekar képviseli. A fiatalok körébe ellátogat majd a csehszlovák sanzon legendás alakja, Hana Hegerová is. Magyarországi vendége is lesz a fesztiválnak, a nemzetközi hírű Muzsikás együttes. A fesztivál idejére a nyári mozgó mozi, a Bažant Kinematograf is a Pohoda helyszínén állomásozik, amely idén tizenkét alkotással járja az országot. Több diákfilmen kívül bemutatják Marko Škop Más világok című sikeres dokumentumfilmjét, amelyet nemrég Bergamóban díjaztak, a napokban véget ért Karlovy Vary-i fesztiválon pedig elnyerte a közönségdíjat. A játékfilmek közül Bohdan Sláma Szerencse című opusát, továbbá a Che Guevara: A motoros naplója című mozgóképet vetítik a trencséni rendezvényen, valamint az országos bemutatót megelőzően a Tótumfaktum című produkciót, amely Charles Bukowski önéletrajzi novellája alapján készült. Az irodalom kedvelőinek az Artforum café irodalmi kávéházba érdemes betérniük: itt jó nevű szlovák írókkal találkozhatnak, többek közt Milan Lasicával, Stanislav Štepkával, Michal Hvoreckývel, Boris Filannal, Dušan Mitanával és Ľubomír Feldekkel. Gazdag színházi programmal is kedveskednek a Pohoda közönségének a szervezők. Láthatják az Aréna Színház repertoárján szereplő Tiso című monodrámát Marián Labuda előadásában, és „kihelyezett színpadon” mutat be egy-egy darabot a Štúdio L+S, az Alexander Duchnovič Színház, a Vážne tváre elnevezésű ideiglenes színházi társulás, valamint a Radošíni Naiv Színház. A leglátogatottabb szlovákiai zenei fesztivál egyik érdekessége, hogy egy holnap esti koncertre újra kezébe veszi a dobütőket a Szlovák Televízió volt elnöke, Richard Rybníček, mint a ma már nem létező Bez ladu a skladu underground zenekar egykori tagja. Vele együtt pódiumra lép és ismét énekelni fog Michal Kaščák, a zenekar további tagja, a Bažant Pohoda szervezője. Trencsénben idén debütál a Táncház, ahol a népzenéé lesz a főszerep.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?