Videokamerával Márai Sándor nyomában

Kassa. Rendhagyó irodalmi, földrajzi és családtörténeti előadást hallhatott a minap a kassai Márai Emlékszobában összegyűlt népes közönség. A város leghíresebb 20. századi szülötte, Márai Sándor budapesti rokona, Jáky Judit számolt be olaszországi és amerikai élményeiről házi videók segítségével.

Kassa. Rendhagyó irodalmi, földrajzi és családtörténeti előadást hallhatott a minap a kassai Márai Emlékszobában összegyűlt népes közönség. A város leghíresebb 20. századi szülötte, Márai Sándor budapesti rokona, Jáky Judit számolt be olaszországi és amerikai élményeiről házi videók segítségével. Jákyék tulajdonképpen rokonlátogatóba indultak Salernóba, New Yorkba, illetve San Diegóba, csakhogy akit meglátogattak, az már nem él. A szovjet megszállás elől külföldre menekülő íróval és nejével a család idősebb tagjai levelezés útján tartották a kapcsolatot, abban a biztos tudatban, hogy sohasem láthatják a helyeket, ahol Máraiék éltek. Az író 1989 februárjában bekövetkezett halála után kiderült, hogy Márai szeretett unokaöccsét, Jáky Jánost, Jáky Judit apját jelölte meg végrendeletében örökösi végrehajtóként. „2002-ben a sok bogárhátú után végre sikerült vennünk egy jobb autót, és természetes volt számunkra, hogy első hosszabb utunk Salernóba vezet majd, ahol Amerikába utazásuk előtt Máraiék éltek. Megtaláltuk a házukat, sőt Sanyi bácsi akkori legjobb barátját is, aki elmondta nekünk, hogy ha sejtette volna, milyen családi tragédiák sora éri Márait Amerikában, nem engedte volna kivándorolni” – mondta könnyes szemmel Jáky Judit. A család tagjai ezután Máraiék New York-i lakását keresték meg, és az író naplóját olvasva megdöbbenve tapasztalták, hogy a leírások stimmelnek, a kínai tisztítótól a rendőrautókig minden úgy és ott van Manhattan északi részén, mint a kötetben. „Felkerestük azt a könyvtárat is, ahová Sanyi bácsi gyakran járt. Mivel élete volt az irodalom, különösen fontos volt számára, hogy megfelelő bibliotékát találjon az amerikai nagyvárosban, annál is inkább, mivel Salernóban nem volt ilyen lehetősége. Megtaláltuk a naplóban emlegetett Goethe-köteteket is, pontosan ott, azon a polcon, ahol Sanyi bácsi írja” – jegyezte meg Jáky Judit, akit külön örömmel töltött el, hogy Máraiék egykori kassai házában mutathatta be az íróhoz kapcsolódó emlékeket, illetve utazásainak dokumentumait. Elhangzott néhány témába vágó idézet is a naplóból, illetve más Márai-művekből. A spontán és érzelmekkel teli beszámolóra néhány kassai szlovák is kíváncsi volt, számukra Balassa Zoltán történész szinkrontolmácsolt, profikat megszégyenítő alapossággal. Sokol Júlia, a Márai Emlékszoba gondnoka szerint mostanában egyre több irodalomkedvelő, illetve lokálpatrióta szlovák fedezi fel magának a város híres szülöttét. A néhány szlovákra lefordított Márai-könyv kézről kézre jár, a kassai politikusok és közéleti személyiségek pedig gyakran idézik ünnepi beszédeikben a városhoz mindvégig kötődő író gondolatait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?